Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-samenwerking Microsoft met Franse start-up krijgt kritische EU-aandacht

De samenwerking tussen de Franse AI-startup Mistral en het grote Amerikaanse Microsoft wordt tegen het licht gehouden door de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU let naar eigen zeggen scherp op zulke partnerschappen tussen techreuzen en ontwikkelaars van grote AI-modellen.

Microsoft Copilot
Microsoft

De aankondiging van de samenwerking is niet overal goed gevallen. Die zou Microsoft weleens te machtig kunnen maken in kunstmatige intelligentie, vrezen sommigen. Microsoft trekt ook al samen op met OpenAI van het bekende ChatGPT. De Europese Unie zou juist graag zien dat Europese bedrijven furore maken in de nieuwe, baanbrekende sector, waar nu Amerikanen en Chinezen de boventoon voeren. Mistral is een van de weinige Europese AI-bedrijven die ertoe doen.

Concurrentie wegdrukken?

De commissie ziet erop toe dat bedrijven niet zo machtig worden dat ze concurrenten wegdrukken. Zij "bekijkt overeenkomsten tussen grote spelers op de techmarkt en ontwikkelaars en leveranciers van AI", zegt een woordvoerder. "In dat kader hebben we deze overeenkomst ontvangen, die we zullen analyseren." Of het ook van een officieel onderzoek komt en van bedenkingen of zelfs een afwijzing moet de tijd uitwijzen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in