Overslaan en naar de inhoud gaan

AI baart werknemers zorgen nu hun kerntaken worden overgenomen

Meer dan de helft van de werknemers maakt zich zorgen dat AI hen vervangbaar maakt, blijkt uit onderzoek van Microsoft en LinkedIn. Driekwart van de kenniswerkers gebruikt nu AI op het werk en zegt dat het tijd bespaart, creativiteit stimuleert en hen in staat stelt zich te concentreren op hun belangrijkste werk. Maar meer dan de helft van hen geeft toe dat ze AI gebruiken voor hun belangrijkste taken, en 53% maakt zich nu zorgen dat ze volledig door AI zullen worden vervangen.

In het rapport 'AI op het werk is hier. Nu komt het moeilijke gedeelte' ontdekten de bedrijven dat het gebruik van generatieve AI op het werk de afgelopen zes maanden bijna is verdubbeld. LinkedIn zegt een significante toename te zien van professionals die AI-vaardigheden toevoegen aan hun profiel, iets waar de meeste leiders nu naar zeggen te zoeken in een nieuwe aanwinst.

Power users positief

Het rapport identificeert een groep power users die hun werkprocessen hebben gereorganiseerd en meer dan 30 minuten per dag besparen. Meer dan negen op de tien van deze power users zegt dat AI hun overweldigende werklast beter beheersbaar en hun werk leuker maakt.

Deze gebruikers hebben 61% meer kans om van hun CEO te horen over het belang van het gebruik van generatieve AI op het werk, 53% meer kans om aanmoediging te krijgen van de leiding om na te denken over hoe AI hun functie kan transformeren en 35% meer kans om AI-trainingen op maat te krijgen voor hun specifieke rol.

 'AI democratiseert expertise'

"AI democratiseert expertise binnen het personeelsbestand", zegt Satya Nadella, voorzitter en CEO van Microsoft. "Ons laatste onderzoek benadrukt de mogelijkheid voor elke organisatie om deze technologie toe te passen om betere besluitvorming, samenwerking - en uiteindelijk bedrijfsresultaten te stimuleren."

Maar hoewel 79% van de leiders het ermee eens is dat het invoeren van AI cruciaal is om concurrerend te blijven, maakt 59% zich zorgen over het kwantificeren van de productiviteitswinst van AI en zegt 60% dat het hun bedrijf ontbreekt aan een visie en plan om het te implementeren.

Vaardigheden van belang

Hoewel twee derde van de leiders zegt dat ze niemand zonder AI-vaardigheden in dienst zouden nemen, heeft slechts 39% van de gebruikers een AI-training gekregen van hun bedrijf en slechts 25% van de bedrijven verwacht die dit jaar aan te bieden.

Als gevolg hiervan brengen bijna acht op de tien gebruikers hun eigen AI-tools mee naar het werk - waardoor ze de voordelen mislopen die voortkomen uit strategisch AI-gebruik op schaal, aldus Microsoft, en bedrijfsgegevens in gevaar brengen.

Bovendien zegt wereldwijd bijna de helft te overwegen om het komende jaar ontslag te nemen - een record sinds de zogenaamde 'Great Reshuffle' van 2021. Uit een apart onderzoek van LinkedIn blijkt dat de cijfers in de VS nog hoger liggen, met 85% die een carrièrestap overweegt.

Leiders bezorgd over tekort aan talent

Meer dan de helft van de leiders zegt zich ook zorgen te maken over voldoende talent om functies dit jaar in te vullen, waarbij leiders in cyberbeveiliging, engineering en creatief ontwerp het meest bezorgd zijn.

"AI herdefinieert werk en het is duidelijk dat we nieuwe draaiboeken nodig hebben", zegt Ryan Roslansky, CEO van LinkedIn. "Het zijn de leiders die bouwen voor wendbaarheid in plaats van stabiliteit en intern investeren in het opbouwen van vaardigheden die hun organisaties een concurrentievoordeel zullen geven en efficiëntere, betrokken en rechtvaardige teams zullen creëren."

Bron: ITProPortal. Dit artikel is AI-vertaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in