Overslaan en naar de inhoud gaan

ASML bezorgd over beperking kennismigranten

Chipmachinefabrikant ASML maakt zich grote zorgen over de uitslag van de verkiezingen. Vooral een mogelijke beperking op het inhuren van kennismigranten zal ernstige gevolgen hebben voor het bedrijf. Ook VNO-NCW en MKB-Nederland wijzer erop dat zeker techbedrijven personeel van buiten de grenzen nodig hebben.

De technologiesector heeft een betrouwbare overheid en een consistent langetermijnbeleid nodig om een ​​aantrekkelijk ondernemingsklimaat te garanderen, stelt ASML in een verklaring. Veranderingen in het beleid "kunnen ernstige gevolgen hebben voor ASML en ons vermogen om te investeren, te innoveren en de arbeidskrachten aan te trekken die we nodig hebben".

ASML noemt mogelijke beperkingen op het aantal kenniswerkers of internationale studenten "onwenselijk". De twee grote winnaars van de verkiezingen, Geert Wilders (PVV) en Pieter Omtzigt (NSC), hebben tijdens de verkiezingscampagne steeds herhaald dat het aantal arbeidsmigranten omlaag moet.

Maar volgens ASML zijn buitenlandse werknemers onmisbaar. "Nederlands talent is niet voldoende om aan de huidige vraag naar arbeidskrachten in onze industrie en ons ecosysteem te voldoen."

ASML-topman Peter Wennink liet al eerder weten dat hij vreest voor de toekomst van de Nederlandse economie als kennismigranten geweerd worden. ASML uit Veldhoven is een van de grootste techbedrijven van Europa. Er werken mensen met tientallen nationaliteiten, die vaak hebben gestudeerd aan Nederlandse universiteiten.

Ondernemersorganisaties

Ook ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen dat bedrijven personeel van buiten de grenzen nodig blijven hebben. Zo zitten techbedrijven te springen om talent en ook de energie- en de zorgsector kunnen niet zonder buitenlands personeel, stellen de ondernemersorganisaties. "Dit blijft nodig en dat zal een volgend kabinet moeten adresseren."

De organisaties willen dan ook een duidelijke visie op arbeidsmigratie van het nieuwe kabinet. Voor nu wachten ze de gesprekken over de vorming van een nieuw kabinet af. "Voor de stabiliteit en betrouwbaarheid van het landsbestuur is vooral een stabiele meerderheidscoalitie van groot belang."

Gratis onderwijs

Ondernemersorganisatie Techniek Nederland vindt het ook belangrijk dat er een stabiele meerderheidscoalitie komt. En ook deze organisatie heeft zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. Gezien de dalende instroom op mbo en hbo én de toename van het aantal werknemers dat de komende jaren met pensioen gaat, verwacht Techniek Nederland dat de behoefte aan technici alleen maar zal toenemen. Voorzitter Doekle Terpstra: "Ik hoor alle politici verkondigen dat de technieksector cruciaal is voor alle maatschappelijke transities in ons land. Maar ik zie geen concrete oplossingen."

Terpstra vindt dat een nieuw kabinet met onorthodoxe maatregelen moet komen. ‘Maak het technisch beroepsonderwijs gratis. En geef studenten die een technisch diploma behalen een bonus. De tekorten in de techniek zijn nog nooit zo massief geweest. Het beroep dat wordt gedaan op de technieksector wordt alleen maar groter. We hebben de komende jaren tienduizenden technische vakmensen nodig. Maar er dreigt nog veel meer vast te lopen; denk aan het onderhoud en de uitbreiding van onze infrastructuur en aan de technische innovaties in de zorg.’

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in