Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote winnaar PVV heeft geen enkel plan met IT

Waar vrijwel alle politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s grote ambities beschrijven om de IT van de overheid op de schop te nemen of te verbeteren, heeft de grote winnaar PVV in zijn partijprogramma geen enkel plan voor de IT-problemen of IT-ambities van de overheid uitgewerkt. En ook zaken als IT in het bedrijfsleven of in het onderwijs komen in het programma niet aan bod. Het thema lijkt daarmee aan een grote groep kiezers voorbij te gaan.

Torentje
Shutterstock.com

Terwijl de IT-uitgaven van de overheid exponentieel stijgen, het tekort aan IT’ers toeneemt en de overheid op diverse manieren vastloopt omdat projecten en wetten niet uit te voeren zijn, is het enige IT-plan van de PVV de introductie van een digitale schandpaal voor daders van geweld- en zedenmisdrijven.

Het verder compleet IT-loze verkiezingsprogramma van de PVV is een uitzondering ten opzichte van andere partijen. Want de meeste verkiezingsprogramma’s staan bol van de ICT-gerelateerde ambities, bijvoorbeeld op het gebied van digitale vaardigheden in het onderwijs, digitale soevereiniteit en digitale burgerrechten.

Oproepen uit het veld

Vanuit verschillende initiatieven in de samenleving werden de groeiende problemen met ICT bij de overheid voorafgaand aan de verkiezingen op verschillende manieren aangekaart. Onder meer In het manifest ‘Herprogrammeer de Overheid’ werd gepleit voor IT als cruciaal thema voor de politiek, onder meer vanwege de grote problemen met de IT van de Belastingdienst.

"De IT-infrastructuur van de Nederlandse overheid is als een oud, vervallen huis. De bedrading is kapot en de leidingen lekken. Het tocht en het kraakt", zo viel te lezen in het manifest "De fundamenten moeten worden gerenoveerd, maar niemand durft die meer aan te raken uit angst dat alles in elkaar stort. Daardoor blijven we bezig met dure reparaties uitvoeren, wordt het systeem steeds onbetrouwbaarder, en blijft nieuw beleid op de plank liggen."

Daarnaast riepen diverse partijen uit de techbranche op om meer aandacht te besteden aan onder de IT-infrastructuur in heel Nederland, het tekort aan IT'ers op de arbeidsmarkt,  en de aanpak van cybersecurity. Maar over dergelijke zaken rept de PVV in zijn programma dus geen woord.

Voor het aantal beschikbare IT'ers in Nederland lijkt de uitslag ook slecht nieuws. Een strenger immigratiebeleid voor Nederland zal het waarschijnlijk lastiger maken voor expats om naar Nederland te komen voor werkzaamheden in de IT-wereld. In het partijprogramma wordt geschreven dat het aantal buitenlandse studenten fors moet worden teruggedrongen. Terwijl veel buitenlandse studenten die in Nederland komen studeren uiteindelijk hier als IT'er aan de slag gaan.

Leegloop IT-kennis in de Kamer

Ook voor de aanwezige IT-kennis in de Tweede Kamer lijkt de uitslag van de verkiezingen slecht nieuws. Wat opvalt is dat de PVV voor de verkiezingen afscheid nam van Kamerlid Danai van Weerdenburg, de enige PVV’ers die regelmatig aanschoof bij de vaste commissie voor Digitale Zaken. Op de lijst kandidaten die door de PVV is samengesteld zijn geen kandidaten te vinden met expertise op gebied van IT.

Op basis van de voorlopige uitslag van de verkiezingen vallen bij andere partijen bovendien diverse IT-kenners in de politiek weg, waardoor de leegloop aan IT-kennis in de Tweede Kamer nog groter wordt dan aanvankelijk werd ingeschat. Onder meer IT-politicus van het Jaar Lisa van Ginneken (D66) lijkt op basis van de uitslag niet terug te keren. Nicole Temmink (SP) lijkt ook mis te grijpen. Ook Lammert van Raan (PvdD) komt op basis van de uitslag niet in aanmerking voor een zetel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
HT
Hans Timmerman 23 november 2023

Ergens niet over schrijven in een 'kort' verkiezingsprogramma hoeft niet te betekenen dat er geen aandacht voor is. Bij eerdere doorlezing van diverse verkiezingsprogramma's door i-mentor kregen we na de gepubliceerde conclusies van diverse partijen te horen dat ze daar zeker plannen en ideeën over hadden, maar dat die in de beperkte en snel te maken (!) programma's - en de andere urgente politieke zaken - geen plaats hadden gekregen.
Maar de uitloop van deskundige kamerleden op dit gebied is zeker een zorg. Maar na het i-poort debat op maandag 13 november in Nieuwspoort met zes potentieel te kiezen kamerleden, kreeg ik het gevoel dat IT zeker op de agenda staat, maar wellicht niet zo hoog als wij als informatiedeskundige burgers zouden willen. Reden te meer dat we op die trom blijven slaan, zeker tijdens de formatiebesprekingen . . .

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in