Overslaan en naar de inhoud gaan

Amazon-CTO en andere Nederlandse (tech)prominenten spreken zich uit tegen ICT-onkunde overheid

Internetondernemer, journalist en techliefhebber Alexander Klöpping is één van de initiatiefnemers van een initiatief om de Nederlandse overheid te 'herprogrammeren'; om IT als kerntaak op te pakken. Hun actie moet de politiek op het matje roepen én helpen met concrete ideeën. "Het kan niet langer zo doorgaan met de ICT-incompetentie van de overheid."

.nl-toets op toetsenbord
Shutterstock.com

"Het wanbeleid van de overheid op ict-gebied levert een hoop ellende op", schrijven Klöpping en techondernemer Onno Eric Blom in hun opinie-artikel in dagblad NRC. Zij pleiten ervoor dat ICT een cruciaal thema voor de politiek moet worden. Klöpping en Blom hebben een manifest opgesteld samen met techondernemer Salar Al Khafaji (oprichter van Terraform.ai), adviseur openbare aangelegenheden Jesse Markus (tot voor kort bij consultancy Schuttelaar & Partners) en econoom Vinzenz Ziesemer (directeur van het Instituut voor Publieke Economie).

'Angst voor benodigde ICT-renovatie'

"De ICT-infrastructuur van de Nederlandse overheid is als een oud, vervallen huis. De bedrading is kapot en de leidingen lekken. Het tocht en het kraakt", zo begint het manifest. "De fundamenten moeten worden gerenoveerd, maar niemand durft die meer aan te raken uit angst dat alles in elkaar stort. Daardoor blijven we bezig met dure reparaties uitvoeren, wordt het systeem steeds onbetrouwbaarder, en blijft nieuw beleid op de plank liggen."

De maatschappelijke en economische gevolgen hiervan zijn flink en de kosten dus ook. In het manifest wordt met de beschuldigende vinger gewezen naar ICT-problemen bij bijvoorbeeld de Belastingdienst. Eerder heeft AG Connect al de tien duurste IT-projecten van en bij de Nederlandse overheid uitgebreid in kaart gebracht. De IT van de Belastingdienst stond daarbij op nummer twee. Andere 'toppers' zijn digitale treinbeveiliging, de vernieuwing van C2000, software voor de Omgevingswet, en vernieuwing van de ICT bij de Douane.

Vogels, Februari, Verhoeven, Niknam, Baan

Het manifest om de overheid te 'herprogrammeren' zodat het meer digitaal (slag)vaardig kan zijn, valt online te ondertekenen. Onder de steunbetuigers bevinden zich diverse figuren uit de techwereld, maar ook uit de politiek, journalistiek, filosofie en economie. Bekende namen als de Nederlandse CTO van Amazon Werner Vogels, schrijver en filosoof Maxim Februari, voormalig Tweede Kamerlid Kees Verhoeven, oprichter Ali Niknam van online-bank Bunq (plus TransIP en The Datacenter Group), software-ondernemer Jan Baan van IT-dienstverlener Vanenburg (en ooit van ERP-leverancier Baan), voormalig Booking.com-CEO Kees Koolen, plus ex-Uber-ontwikkelaar en AI-kenner Jelle Prins.

Hier komt ingesloten content van

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
DR
Daan Rijsenbrij 10 oktober 2023

Voor die IT-onkunde bij de overheid, kiezen wij als burgers toch zelf.
Stem op een kandidaat (maakt mij niet uit van welke partij), die echt digitaal geletterd is.
Zie svp https://www.linkedin.com/pulse/voorlopige-rangorde-digitale-interesse-politieke-daan-rijsenbrij.
Wellicht kunnen dan via voorkeursstemmen toch een digitaal geletterde Tweede Kamer ontstaan.

JZ
Jan van der Zanden 12 oktober 2023

Het manifest focust veel te eenzijdig op de technische kant van de ICT projecten van de overheid.
Het probleem zit hem juist in het opdrachtgeverschap: de gebruikers/business kant binnen de overheid is niet goed in staat om IT-ers de juiste functionele opdrachten te geven.
Daarom gaan al die projecten fout. Niet vanwege gebrek aan technische kennis.
Ook de Commissie Elias heeft dit destijds onjuist gezien; daardoor heeft die commissie helaas ook nauwelijks aan verbeteringen van het ICT-functioneren van de overheid bijgedragen.
Het Manifest begint dus ook weer aan de verkeerde (techniek) kant van de oplossing. Daarom zal ik het niet tekenen.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in