Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijksoverheid ziet aantal ICT-miljoenenprojecten verder toenemen

De rijksoverheid zag in 2022 het aantal grote ICT-activiteiten ter waarde van 5 miljoen euro of meer verder toenemen. Er werden 27 projecten afgerond of geannuleerd, maar er kwamen 35 nieuwe ICT-activiteiten bij.
Den Haag Muzenplein
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Zodoende is het totaal aantal miljoenenprojecten met een ICT-component toegenomen, wordt duidelijk uit de Rapportage grote ICT-activiteiten van 2022, dat sinds dit jaar niet alleen de projecten, maar alle activiteiten met een ICT-component benoemt. Deze grote ICT-activiteiten kunnen zowel betrekking hebben op beheer en onderhoud als op vernieuwing.

Maar er zijn ook successen geboekt. Uit de rapportage wordt duidelijk dat in 2022 één van de duurste IT-projecten succesvol is afgerond. Het gaat om Doorontwikkeling Basisregister Onderwijs (BRON), een mega-IT-project van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) dat vorig jaar terug te vinden was in de top 10 duurste IT-projecten van de rijksoverheid en stamt uit 2015. Het kende een vertraging van twee jaar en het werd ruim 35 miljoen duurder dan oorspronkelijk was gepland.

Nieuw project

In 2022 is ook een nieuw project aangemeld als grote ICT-activiteit. Het ministerie van IenW heeft de opdracht gegeven aan Rijkswaterstaat om met een budget van 250 miljoen euro zo'n 4200 wegkantstations in Nederland te vervangen door 2950 intelligente wegkantsystemen, waarmee matrixborden boven de weg worden aangestuurd en gemiddelde snelheden worden gemeten. De 'productiefase' van het project werd eind 2022 gestart.

AG Connect publiceerde begin 2023 een analyse van de op dat moment 119 aangegeven grote IT-overheidsprojecten op het ICT-Dashboad van het Rijk. Het merendeel (64%) daarvan bleek fors vertraagd en de totaal beraamde kosten van de grote projecten stegen door naar 6 miljard, ruim 1,3 miljard meer dan gepland.

Uit de analyse bleek dat de tien duurste ICT-projecten samen het oorspronkelijke budget met een hoger bedrag overschreden dan de overige 109 projecten samen. In totaal raakte de Rijksoverheid ruim 1,3 miljard euro meer kwijt aan de 119 ICT-projecten dan gepland.
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in