Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat zegt een naam? Of een nummer?

Het is een klassieke, wrange IT-grap: tellen gaat van 1, 2, 3, naar 4 en 95, dan 98, 2000, 7, 8, en 10. Met nog 3.11, 3.5 en 8.1 als significante tussengetallen. Nu lijken we 'helemaal naar 11 te gaan', om even een filmklassieker aan te halen. Maar wat zegt een naam nu eigenlijk, om een klassieke Britse bard te citeren. Best wel veel, alleen al vanwege marketing maar ook vanwege techniek. Want waarom is 9 overgeslagen?
Windows
© Microsoft
Microsoft

De ware reden is nooit geopenbaard maar veel IT'ers menen dat er na Windows 8 geen 9 is gevolgd omdat dat voor sommige oude software een verwarring met Windows 9x (95, 98 en 98SE) zou kunnen opleveren. Microsoft heeft terugwaartse compatibiliteit nu eenmaal hoog in het vaandel staan. Wat tegelijkertijd een zegen en een vloek is. Of: kracht en molensteen, waar na Windows RT recent ook Windows 10X onder heeft geleden.

Alleen in naam

Deze respectievelijk gesneefde en prematuur geschrapte Windows-varianten waren wel Windows in naam maar niet echt in praktijk. Want die compatibiliteit maakt een besturingssysteem wel of geen Windows. Toch?. (Ik sla een interessant zijpaadje over Lindows nu even niet in.) Het op ARM-chips draaiende Windows RT viel niet te gebruiken voor het rijke pallet aan bestaande Windows-applicaties, en de koper kon zich dus flink bekocht voelen. Een herhaling van deze geschiedenis dreigde voor Windows 10X, dat echter vóór de release is geschrapt.

Een naam zegt dus veel. Tegelijkertijd zegt een nummer bij zo'n naam ook best wel wat. Bij goede, rekenkundig correct oplopende nummering kan een hoger nummer een nieuwer product aanduiden. Of in buildnummers een recenter gepatched product. Maar soms slaat een softwaremaker een nummer over, omdat er zó'n enorme vooruitgang is geboekt, was ooit de marketingboodschap van WordPerfect en ook van Microsoft. En Apple heeft de tiende generatie van zijn Mac-besturingssysteem voorzien van het Romeinse cijfer X (= 10) om dat daarna aan te vullen met 10.1, 10.2, enzovoorts. Dan krijg je bijvoorbeeld Mac OS X 10.5.8 (wat de laatste release was voor PowerPC-processors, toen Apple overging naar Intel-chips).

Naamsbekendheid

Microsoft weet ook dat een naam én een nummer veel kunnen betekenen. Naast het overslaan van 9 uit zich dat ook in bijvoorbeeld het getal 365 voor Office 365, wat je dan niet moet verwarren met Office 2019 (wat trouwens in 2018 is uitgekomen). Waarbij de 365 slaat op het aantal dagen in een jaar, waarin je dat Microsoft-aanbod gebruikt of nodig kunt hebben. Oh, en Office 365 is een jaartje geleden nog hernoemd naar Microsoft 365, omdat het meer omvat dan alleen Office. Logisch allemaal. Net zo logisch als dat er na 10 dus 11 komt, zoals het er nu naar uitziet voor de bekende naam Windows.

Naamsbekendheid is iets wat veel opbouwwerk kan vereisen en daarmee ook iets waar je aan vast kunt zitten. Aan de andere kant: wat is Surface? Dat is de grote touch-tafel van Microsoft, met beeldprojectoren en camerasensors onderin die vingerbewegingen zien zodat gebruikers hun bestellingen kunnen doen in restaurants of games kunnen spelen in casino's. Nee, die merknaam is hergebruikt: voor touch-tablets, met ARM-chips erin en Windows RT erop. Nee, die merknaam is herhergebruikt, voor touch-tablets met 'Intel Inside' en Windows 8 erop. Nee, die merknaam is herherhergebruikt, voor ook all-in-one desktopcomputers met Windows 10. Nee, die merknaam is herherherhergebruikt, voor ook muizen en hoofdtelefoons. (En voorzien van nummers.) Wat zegt een naam? Shakespeare's woorden zijn dus ook in de 21e eeuw best wijs.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in