Beheer

Infrastructuur
Linux tux

50 jaar IT: Desktop-Linux doet er niet meer toe

Linux-op-de-desktop is een langgekoesterde droom van open source-voorstanders en Microsoft-criticasters. Het blijft een droom.

19 december 2017

Het is een zelfspottende eeuwige voorspelling in de open source wereld: vólgend jaar wordt het jaar van Linux op de desktop. De open source concurrent van Windows weet Microsofts macht maar niet te doorbreken. Maar dat hoeft eigenlijk niet meer.

Ooit opgezet als educatief experiment is Linux dankzij de open source aard in hoog tempo doorontwikkeld, omarmd en uitgebreid. Het besturingssysteem draait tegenwoordig haast overal: op servers, supercomputers, smartphones, IoT-apparaten, enzovoorts. Op pc’s wil het maar niet vlotten.

AG Connect bestaat 50 jaar
AG Connect 50 jr logo

Deze maand publiceren we verschillende artikelen en blogs rond dit thema

Novell en Lindows

Zelfs in Microsofts moeilijke tijden qua Windows-acceptatie is het Linux niet gelukt om marktaandeel van betekenis te boeken. Traditionele Linux-leveranciers en slimme ondernemers als Michael Robertson hebben geen desktopdoorbraak bewerkstelligd. SUSE/Novell maar ook Lindows (later Linspire) spelen niet meer mee.

Het impopulaire Vista en het omstreden 8 moesten het vooral opnemen tegen hun eigen voorgangers: respectievelijk XP en 7. Daarna pas komt het relatief kleine Mac OS X (tegenwoordig macOS) in beeld, dat het in de wereldwijd haperende pc-verkoop goed doet voor Apple. Linux op de desktop volgt op afstand hierachter, met minimaal marktaandeel.

Windows-wereld

De pc is een Windows-wereld, die ook dissidenten uiteindelijk weer weet terug te winnen. Zo is het wereldberoemde Linux-voorbeeld van de gemeente München recent weggestemd. De grote Duitse stad is begin deze eeuw overstag gegaan voor het open source besturingssysteem, maar komt daar nu op terug. Op de valreep van 2017 heeft een politiek anders samengestelde gemeenteraad besloten om terug te keren naar Windows.

De kostbare migratie voor zo’n 35.000 gebruikers, in verschillende gemeente-onderdelen en panden, wordt dunnetjes overgedaan. Windows 10 is de bestemming voor een nieuwe migratie; vanaf LiMux maar ook nog vanaf Windows XP en 7. Geschatte kosten: bijna 50 miljoen euro. Geschatte looptijd: 2020 tot 2022.

Developers, developers, developers

Overigens is er in 2016 nog een nieuwe Linux-distributeur opgestaan. Een wel heel onverwachte: Microsoft. Nee, de oude grap over ‘Microsoft Linux’ is niet tot werkelijkheid geworden, maar de Windows-maker heeft wel het open source besturingssysteem omarmd. Door het op te nemen in Windows 10, als makkelijk downloadbare en geïntegreerde omgeving. Handig voor developers.

Ondertussen heeft Linux als ondergrond voor Google’s Android een veel groter publiek bereikt. De massamarkt van de smartphone is vele malen groter dan de Windows-gedreven pc-wereld. Bovendien hapert die wereld qua verkoop. Het jaar van Linux op de desktop komt niet meer. Hoeft ook niet meer?

Reactie toevoegen