Overslaan en naar de inhoud gaan

Steuntje in de rug

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel werk er over vijf jaar voor IT’ers is. Natuurlijk, er zijn wel indicaties waar het heen gaat, maar op welk tempo?
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

Toen wij vijf jaar geleden samen met Berenschot de IT’er vroegen of ze een tekort verwachtten in 2020, dacht de helft dat het wel zou gaan schuren. Slechts een klein deel verwachtte een ernstig tekort.

Het is allemaal wat sneller gegaan dan toen gedacht. En waar zijn we over vijf jaar? Groeit de vraag naar IT’ers de komende jaren nog zo sterk, of hebben robots straks een deel van het werk overgenomen?

Systemen waar je vandaag aan programmeert, kunnen over vijf jaar worden uitgefaseerd

En hoe zal het inhoudelijk veranderen? In 2015 had nog bijna niemand van blockchain gehoord. Na een korte hype wordt de technologie door sommigen nu weggehoond. Systemen waar je vandaag aan programmeert, kunnen over vijf jaar worden uitgefaseerd.

Op de hoogte blijven en bijleren is het advies. Daarvan zijn IT’ers zich bewust. Ze verlangen ook van de werkgever dat het beschikbaar is. Opleidingsbeleid is, na salaris, de belangrijkste reden om een werkgever te verlaten. IT-professionals vinden dat ze wel voldoende ondersteuning krijgen qua budget of tijd, maar de stimulering of het advies van managers laat te wensen over. Deze informatie komt uit de Salary Survey 2019, uitgevoerd door AG Connect en Berenschot.

Uit het IT-opleidingenonderzoek dat we eind december uitvoerden, blijkt dat een derde van de IT’ers de druk om bij te blijven zo zwaar vindt dat ze soms eraan denken om de sector te verlaten. Het merendeel deed het afgelopen jaar zelfs twee opleidingen, maar nog vindt een groot deel dat ze nog meer tijd aan scholing zouden moeten besteden.

Wat zou dat zonde zijn als IT’ers daadwerkelijk vertrekken omdat de druk om bij te blijven te hoog is. Heb je als werkgever zo je best gedaan om een goede werknemer te werven, gaat hij alweer weg.

Soms is het laatste duwtje van het management nodig om het werk even de boel te laten

Werkgevers geven wel geld en tijd (al is het vaak eigen tijd), maar soms is het laatste duwtje van het management nodig om het werk even de boel te laten. Dat je als werknemer geen mail hoeft te beantwoorden op de bank, maar even kunt bijlezen of een onlinecursus kunt volgen. Natuurlijk is het lastig in een markt van krapte waar alle handen nodig zijn, maar het is wel nodig om iedereen aan boord te houden.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (februarinummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in