Overslaan en naar de inhoud gaan

Een derde van IT'ers overweegt weleens vakgebied te verlaten

De druk op IT'ers om constant de kennis up-to-date te houden eist zijn tol. Een deel van de IT’ers overweegt zelfs weleens om helemaal te stoppen in het vakgebied. Dat blijkt uit het opleidingenonderzoek van AG Connect onder 1.299 IT’ers.
Boeken, lesmateriaal
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Het IT-vak is constant in verandering en als IT-vakman word je geacht van vele markten thuis te zijn. “Je moet bekend zijn met de ontwikkelingen en trends, anders doe je niet meer mee of kun je niet meer meekomen”, vertelt Leo Demont, directeur van opleider Computrain.

Dat ziet ook Hans van der Spek van Berenschot, waar AG Connect jaarlijks de Salary Survey mee uitvoert. Net als voor alle andere beroepsgroepen geldt voor IT’ers ‘in het verleden behaalde kennis en ervaring bieden geen garantie voor de toekomst’. Gelet op de schaal en het tempo waarin veranderingen zich binnen het IT-vakgebied voordoen is de noodzaak tot permanente ontwikkeling voor IT’ers nog hoger.”

IT’er ligt ’s nachts wakker door druk

Maar lang niet alle IT’ers zijn daar blij mee, blijkt uit het opleidingenonderzoek. Maar liefst 32 procent van de respondenten zegt zelfs soms te overwegen de IT te verlaten als gevolg van die constante druk. 5 procent overweegt dit zelfs regelmatig.

Dat die druk om bij te blijven IT’ers parten speelt, werd ook al duidelijk in de Salary Survey 2019. Daarin gaven respondenten aan dat de druk om permanent bij te blijven op het gebied van professionele kennis en competenties ze ’s nachts wakker houdt. En dat is logisch, aangezien een gebrek aan opleidingen en certificeringen door 20 procent aan werd gegeven als oorzaak voor de verslechtering van zijn arbeidsmarktpositie.

“Daarnaast zien ze nieuwe collega’s binnenstromen die wel kennis van moderne technologie hebben, ingezet worden op innovatieve trajecten, terwijl ze zelf vooral ingezet worden op klassiekere technologie”, aldus Van der Spek.

Mannen denken vaker aan stoppen

Onder alle soorten IT’ers wordt soms overwogen het vakgebied volledig te verlaten. Zo geven IT-professionals als consultants en adviseurs bijna even vaak (31 procent) aan dat ze soms overwegen de IT te verlaten als IT-specialisten als architecten, ontwikkelaars en beheerders dat doen (32 procent). Onder IT-managers zegt 30 procent soms te overwegen uit het vakgebied te stappen vanwege de constante druk om bij te blijven.

Ook binnen de verschillende leeftijdsgroepen blijken de antwoorden dicht bij elkaar te liggen, al zeggen IT’ers tussen de 35 en 44 jaar het vaakst dat ze soms overwegen de IT te verlaten (35 procent). Jongeren tussen de 25 en 35 jaar en ouderen tussen de 55 en 64 jaar zeggen dit met respectievelijk 29 en 30 procent veel minder vaak.

Verder valt op dat mannen iets vaker dan vrouwen zeggen regelmatig te overwegen te stoppen met IT. Onder de mannen zei 6 procent dat, tegenover 3 procent bij vrouwen. Dat terwijl vrouwen (73 procent) juist vaker aangeven (veel) meer tijd aan opleidingen te moeten besteden om up-to-date te blijven dan mannen (68 procent).

Tijd tekort voor kennisontwikkeling

Bijblijven is dus belangrijk en veel IT’ers volgden vorig jaar dan ook één of meerdere opleidingen, trainingen of cursussen. Maar liefst 83 procent van de respondenten zegt vorig jaar in ieder geval één opleiding te hebben gevolgd, 40 procent deed er zelfs twee. Het gros van de IT’ers – 80 procent – volgde vorig jaar een opleiding om zijn IT-vakkennis te vergroten.

Toch blijkt die investering van tijd en geld vaak nog niet voldoende te zijn. De helft van de IT’ers zegt iets meer tijd te moeten besteden aan opleidingen om up-to-date te blijven. 19 procent geeft zelfs aan hier veel meer tijd aan te moeten besteden.

“Tijd blijkt een groter probleem te zijn dan geld”, verklaart Van der Spek. Zo geeft 38 procent van de mensen die in 2019 geen opleiding, cursus of training volgden aan dat tijdsgebrek hier de voornaamste reden voor was. “De valkuil is dat de tijd die je nu niet beschikbaar stelt voor ontwikkeling, niet direct tot problemen leidt maar een hypotheek trekken op de toekomst. Mede als gevolg van de krappe arbeidsmarkt krijgt de productieve inzet vandaag voorrang boven de inzetbaarheid in 2021.”

"Wat wij van onze cursisten terug horen is dat de behoefte aan het snel opdoen van (nieuwe) kennis toeneemt, maar dat de hoeveelheid tijd die hier beschikbaar voor is afneemt", vertelt Sander Rekveld, productmanager bij Vijfhart IT-opleidingen. "Men is drukker dan ooit en doet het werk op dit moment vaak met de helft of minder collega’s vergeleken bij een paar jaar geleden."

IT’er wil kennis verdiepen en verbreden

Toch spreken vrijwel alle IT’ers de wens uit om in 2020 hun IT-kennis te verdiepen, te verbreden of allebei. Slechts 5 procent van de respondenten zegt zijn IT-kennis dit jaar niet verder te willen ontwikkelen.

Opleidingenonderzoek AG Connect

Deze resultaten komen uit het opleidingenonderzoek van AG Connect onder 1.299 IT'ers. Nieuwsgierig naar meer resultaten? Die zijn hier te lezen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in