Loopbaan

Carriere
zorgen

Hier liggen IT’ers ’s nachts wakker van

Waar maken IT-professionals zich anno 2019 het meest zorgen over?

© CC0,  Pixabay
30 juli 2019

Waar maken IT-professionals zich anno 2019 het meest zorgen over?

De arbeidsmarkt is voor de meeste IT’ers gunstig gestemd. Maar dat betekent niet dat ze nergens meer over piekeren wat hun werk betreft. De hoge werkdruk, continue bij moeten blijven en ontoereikende budgetten om doelen te halen zorgen voor het meeste gepieker.

Dat blijkt uit onderzoek van AG Connect en Berenschot. Uit de Salary Survey 2019, die dit jaar voor de 20e keer werd georganiseerd, blijkt dat er momenteel maar weinig IT’ers zich zorgen maken over het verdwijnen van hun functie, een eventuele vacaturestop of het verlies van hun contract door flexibilisering op de arbeidsmarkt. Dit waren zaken waar ze een paar jaar geleden, tijdens en kort na de laatste economische crisis nog relatief vaak over piekerden.

De zaken waar IT’ers nu vaak van wakker liggen zijn met name de (te) hoge werkdruk als gevolg van het oplopende tekort aan hoogopgeleide IT’ers, de druk om permanent bij te blijven met professionele kennis en competenties en onvoldoende budget om doelen te bereiken.

Zzp’ers hebben andere zorgen

Overigens maken zzp’ers die actief zijn in de ICT zich het meest zorgen over hun eigen leeftijd en concurrentie van (nieuwe) jonge concurrenten. Maar liefst 19% van de respondenten maakt zich hier regelmatig veel zorgen over en nog eens 48% zegt dit af en toe te doen. Economische omstandigheden staan op de tweede plek van dingen waarover IT’ers die freelancen zich zorgen maken en op nummer drie staat ‘afname van vraag naar producten en diensten die ik lever’.

De twaalf dingen waar IT’ers zich het meest zorgen over maken ziet er als volgt uit:

2
Reacties
Jilt Sietsma 08 augustus 2019 10:08

Gaat het net als bij de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bovenstaand diagram en de opmerkingen van Carel doen mij reageren. We zien het op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen: ZZP'ers vinden die te duur en nemen vaak het risico die niet af te sluiten.

Zo ook de "kansen op werk": die zullen uit de eigen kracht, uit het eigen profiel moeten komen: het gebied van capabiliteit (competenties plus latente talenten). Een inventarisatie (assessment) van capabiliteit en permanent leren zijn kritiek voor overleven en/of succes. Dat is net zo'n open deur als de stelling dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering in veel gevallen een "must" is. En die wordt net zo vaak genegeerd merken wij in de praktijk.

Jilt Sietsma

Assessor Cewaca

Carel van Heugten 03 augustus 2019 13:11

Het diagram laat een interessante zijlijn zien. Bijvoorbeeld bij ‘werkdruk’. Een relatief grote groep maakt zich daar zorgen om en tegelijk een nog grotere groep die zich hier weinig of geen zorgen over maakt.

Daarmee, dit geldt voor de andere punten in gelijke mate, legt het schema een interessante dichotomie in opvatting en beleving bloot.

Zonder daarmee iemand te kort te doen zou je kunnen denken in ‘zeurders’ en ‘aanpakkers’. Kijk ik naar de mensen die ik in mijn praktijk tegen kom dan lijkt dit een heel interessant vraagstuk bloot te leggen. Beide ‘typen’ zijn goed te herkennen.

Automatisering is geen gemakkelijk vak en de druk rond systemen die niet goed functioneren is groot. Er blijken meer IT’ers te zijn die daar prima mee om kunnen gaan dan zij die daaronder gebukt gaan.

Leuk schema!

Carel

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.