Overslaan en naar de inhoud gaan

XS4ALL-actiecomité start met crowdfunding voor Plan B

Het XS4ALL-actiecomité XS4ALL Moet Blijven heeft aangekondigd op zeer korte termijn een crowdfundingsactie op te zetten voor Plan B. Plan A is behoud van XS4ALL als zelfstandige dochter van KPN, maar die eigenaar lijkt daar niet toe over te halen. Het actiecomité wil nu dus een opvolger voor de internetprovider opzetten. Dat plan lag enige tijd stil, maar wordt na de beslissing van KPN om een bod op het bedrijf af te wijzen weer opgepakt.
XS4ALL-protestactie
© actiecomité XS4ALL Moet Blijven
actiecomit� XS4ALL Moet Blijven

Het comité liet vorige week nog weten dat het plan pas zou worden uitgevoerd als er "geen andere uitweg meer is". Dat punt lijkt nu bereikt te zijn. KPN maakte vanochtend bekend dat gesprekken met een mogelijke investeerder zijn stopgezet, waarbij een bod op het dochterbedrijf is afgewezen. Het moederbedrijf wil de integratie van XS4ALL doorzetten en daarmee de zelfstandige dochter effectief opheffen. 

XS4ALL Moet Blijven meldde niet veel later dat het Plan B door gaat zetten. "Wij gaan nu vol voor Plan B, waarvoor wij op korte termijn met een crowdfundingsactie zullen komen", aldus het actiecomité in een uitgebreide reconstructie van de zaak met de meest recente ontwikkelingen. Die reconstructie is op de website van het actiecomité geplaatst en ook in een e-mail aan de ondernemingsraad van XS4ALL gestuurd.

Waarom lag Plan B stil?

In die reconstructie licht het comité ook toe waarom Plan B zo lang stil heeft gelegen. Eind april voerde de organisatie een gesprek met de top van KPN om XS4ALL te verkopen. Begin juni werd duidelijk dat een verkoop alleen bespreekbaar was als het actiecomité één of twee potentiële kopers aan zou dragen.

Vervolgens heeft het actiecomité twee geïnteresseerde partijen aangedragen. Eén daarvan is snel afgewezen door KPN, maar het bod van de tweede is overwogen. Vorige week is echter duidelijk geworden dat KPN de integratie door wil zetten. 

Het actiecomité en de geïnteresseerde investeerder werden naar eigen zeggen vlak na de publieke bekendmaking van het voornemen gebeld met de mededeling dat de verkoopgesprekken per direct stop werden gezet. "Een duidelijke reden voor het stopzetten werd niet gegeven anders dan dat men toch de integratie wilde voortzetten."

Teleurgesteld

XS4ALL Moet Blijven zegt teleurgesteld te zijn. "Wij hadden hoop op een verstandig besluit van KPN. Nu daar helaas geen sprake van lijkt te zijn, gaat de rem er weer af [van Plan B - red.]."

Wanneer de crowdfundingsactie precies gelanceerd wordt en welk streefbedrag het actiecomité in gedachten heeft, is nu nog onbekend.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in