Innovatie & Strategie

Branche
XS4ALL

Opvolger XS4ALL wacht nog op 'loopgravenoorlog'

Plan B van actiecomité XS4ALL dichterbij, maar nog niet in uitvoering.

© XS4ALL
19 september 2019

Plan B van actiecomité XS4ALL dichterbij, maar nog niet in uitvoering.

Het alternatieve plan van het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' om een opvolger voor de internetprovider op te zetten, komt dichterbij nu het management van XS4ALL zich heeft uitgesproken vóór het opgaan in KPN. Daarbij legt het management het negatieve advies van de OR naast zich neer. Het actiecomité zoekt een oplossing voor "deze loopgravenoorlog" en laat weten dat de in wording zijnde opvolger pas wordt uitgevoerd "als er geen andere uitweg meer is".

"Met deze reactie van de door KPN aangestelde directie zoekt KPN duidelijk de confrontatie", laat het actiecomité weten aan AG Connect. "Dit brengt een oplossing niet dichterbij en getuigt van disrespect voor klanten en personeel." Ondanks deze harde woorden stelt de actievoerende groep voor behoud van de KPN-dochter dat het een oplossing zoekt voor "deze loopgravenoorlog".

Maand 'wachttijd'

Onderdeel van dat zoeken is ook het doen van een beroep op de aankomende nieuwe CEO van KPN. "Wij geloven dat u een grandioze entree kunt maken bij KPN en bij het Nederlandse publiek in het algemeen door XS4ALL te redden", luidt boodschap aan topvrouw Dominuque Leroy. Zij stapt over van het Belgische Proximus naar het Nederlandse telecombedrijf dat eigenaar is van XS4ALL.

Ondertussen zet de Ondernemingsraad van XS4ALL de komende maand in op dialoog met KPN. Die periode van 'wachttijd' is verplicht voordat de uitvoering van het genomen managementbesluit kan worden ingezet. OR-voorzitter Daan Willems heeft tegen AG Connect al gezegd dat het bestuursorgaan de adviesafwijzing van het management gaat bestuderen om dan verder te praten.

Hoop op procedure

Eerder is optie van een rechtszaak al genoemd door de OR, maar dat is nu nog niet een gegeven, laat Willems weten. Die optie is wel open, en staat naast een procedure op basis van het enquêterecht dat de Ondernemingsraad van XS4ALL heeft. Dat machtsmiddel van de OR wordt door Willems als krachtiger gezien dan een reguliere rechtszaak tegen het management.

Het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' lijkt de hoop ook op die procedure te vestigen. "De kans is zeer groot dat de OR naar de Ondernemingskamer stapt", aldus de reactie aan AG Connect. De oprichting en onthulling van een internetaanbieder die in de voetsporen van XS4ALL kan treden, wordt daardoor nog even afgehouden. Werk hieraan loopt al enkele maanden.

Plan B

Deze opvolger is vooralsnog niet het voornaamste doel voor het actiecomité. "Wat betreft ons Plan B: dat voeren we pas uit als er geen andere uitweg meer is." Het actiecomité wacht nu eerst af of de gang naar de Ondernemingskamer wordt ingezet en of dat succes oplevert voor het behoud van XS4ALL. Plan B komt nu wel dichterbij. De definitieve ‘nee’ van KPN op het advies van OR betekent dat het comité naar eigen zeggen echt vol inzet op Plan B.

"Op het moment dat KPN eventueel door mág gaan met de plannen om XS4ALL op te doeken - daar is nu dus nog geen sprake van, er wordt nog niemand overgezet naar KPN - lanceren wij onze nieuwe provider", luidt de belofte. Het advies dat het actiecomité nu aan XS4ALL-klanten geeft, luidt echter om gewoon te blijven zitten. "De medewerkers zitten er nog. De techniek is er nog. De producten en diensten zijn er nog. XS4ALL is - op de door KPN geplaatste directeur na - gewoon nog zo geel als een kanarie."

4
Reacties
Erwin1 26 september 2019 12:34

@Don van Riet, als je de Telecomwet er op na leest, dan valt wetteliojk gezien een E-Mail adres ook onder de portabiliteitswet. De Telecomwet spreekt namelijk van een 'Electronische Telecommunicatiedienst', daar valt mijns inziens E-Mailen ook onder (en niet alleen telefoneren). Een nummer wordt gedefinieerd als "cijfers, letters of andere symbolen, al dan niet in combinatie, die bestemd zijn voor toegang tot of identificatie van op een elektronisch communicatienetwerk aangeslotenen, netwerkbeheerders, diensten, elektronische communicatienetwerken, netwerkaansluitpunten of andere netwerkelementen". Dus een E-Mail adres is volgens de telecomwet ook een 'nummer'
Artikel 4.10 beschrijft duidelijk dat een 'eindgebruiker' een 'nummer' mag behouden bij overstap van dienstverlener.
Het zou een proefproces waard zijn, als een huidige XS4ALL gebruiker zo overstappen naar een nieuwe organisatie die de XS4ALL 'diensten' gaat aanbieden, om het E-Mail adres ook mee te kunnen nemen. Zeker, zal technisch lastig worden, maar dat is aan KPN om op te lossen, de wetgever stelt alleen dat het moet kunnen, niet hoe het ingeregeld moet worden.

Don van Riet (oud KPN strateeg) 20 september 2019 17:14

Helaas zitten klanten door hun mailadressen van XS4ALL aan hun aanbieder gebonden, er is geen adresportabiliteit zoals er wel nummerportabiliteit tussen mobiele operators bestaat. Ik ga er niet van uit dat KPN zal toestaan dat dit domein in handen komt van de "plan B" mensen, vandaar dat ik iedereen aanbeveel veiligheidshalve inloggegevens met zo'n adres erin stapsgewijze over te zetten, er is daarvoor tot medio 2020 ruim de tijd voor. Voor hen die een stapelkorting door internet en/of TV met mobiele diensten krijgen: mobiel kan je met nummerbehoud makkelijk overzetten en stapelkortingen geven alle "all in 1" partijen wel. Nooit gedacht dat ik dit soort adviezen tegen de kwalijke businesspraktijken van mijn oude werkgever ooit zou moeten opschrijven!

P.J. Westerhof LL.M MIM 20 september 2019 12:34

Tja, mevrouw Leroy heeft het momenteel drukker met andere perikelen. En KPN gaat pas eind oktober zijn beleggers bijpraten over de voorgenomen benoeming. De komst van Leroy valt dus even af te wachten.
Omstreeks dezelfde tijd zal duidelijk zijn of XS4ALL-B de gang naar de Ondernemingskamer in zet. Daarvan moet overigens ook weer niet teveel worden verwacht aangezien de rechter hoofdzakelijk toetst of partijen de voorgeschreven procedures netjes hebben gevolgd ('marginale toetsing' art. 26 WOR). Vooralsnog lijkt dat het geval.
Intussen staan genoeg huidige en nieuwe klanten in de rij voor XS4ALL-B.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.