Overslaan en naar de inhoud gaan

Opvolger XS4ALL wacht nog op 'loopgravenoorlog'

Het alternatieve plan van het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' om een opvolger voor de internetprovider op te zetten, komt dichterbij nu het management van XS4ALL zich heeft uitgesproken vóór het opgaan in KPN. Daarbij legt het management het negatieve advies van de OR naast zich neer. Het actiecomité zoekt een oplossing voor "deze loopgravenoorlog" en laat weten dat de in wording zijnde opvolger pas wordt uitgevoerd "als er geen andere uitweg meer is".
XS4ALL First Class Internet
© XS4ALL
XS4ALL

"Met deze reactie van de door KPN aangestelde directie zoekt KPN duidelijk de confrontatie", laat het actiecomité weten aan AG Connect. "Dit brengt een oplossing niet dichterbij en getuigt van disrespect voor klanten en personeel." Ondanks deze harde woorden stelt de actievoerende groep voor behoud van de KPN-dochter dat het een oplossing zoekt voor "deze loopgravenoorlog".

Maand 'wachttijd'

Onderdeel van dat zoeken is ook het doen van een beroep op de aankomende nieuwe CEO van KPN. "Wij geloven dat u een grandioze entree kunt maken bij KPN en bij het Nederlandse publiek in het algemeen door XS4ALL te redden", luidt boodschap aan topvrouw Dominuque Leroy. Zij stapt over van het Belgische Proximus naar het Nederlandse telecombedrijf dat eigenaar is van XS4ALL.

Ondertussen zet de Ondernemingsraad van XS4ALL de komende maand in op dialoog met KPN. Die periode van 'wachttijd' is verplicht voordat de uitvoering van het genomen managementbesluit kan worden ingezet. OR-voorzitter Daan Willems heeft tegen AG Connect al gezegd dat het bestuursorgaan de adviesafwijzing van het management gaat bestuderen om dan verder te praten.

Hoop op procedure

Eerder is optie van een rechtszaak al genoemd door de OR, maar dat is nu nog niet een gegeven, laat Willems weten. Die optie is wel open, en staat naast een procedure op basis van het enquêterecht dat de Ondernemingsraad van XS4ALL heeft. Dat machtsmiddel van de OR wordt door Willems als krachtiger gezien dan een reguliere rechtszaak tegen het management.

Het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!' lijkt de hoop ook op die procedure te vestigen. "De kans is zeer groot dat de OR naar de Ondernemingskamer stapt", aldus de reactie aan AG Connect. De oprichting en onthulling van een internetaanbieder die in de voetsporen van XS4ALL kan treden, wordt daardoor nog even afgehouden. Werk hieraan loopt al enkele maanden.

Plan B

Deze opvolger is vooralsnog niet het voornaamste doel voor het actiecomité. "Wat betreft ons Plan B: dat voeren we pas uit als er geen andere uitweg meer is." Het actiecomité wacht nu eerst af of de gang naar de Ondernemingskamer wordt ingezet en of dat succes oplevert voor het behoud van XS4ALL. Plan B komt nu wel dichterbij. De definitieve ‘nee’ van KPN op het advies van OR betekent dat het comité naar eigen zeggen echt vol inzet op Plan B.

"Op het moment dat KPN eventueel door mág gaan met de plannen om XS4ALL op te doeken - daar is nu dus nog geen sprake van, er wordt nog niemand overgezet naar KPN - lanceren wij onze nieuwe provider", luidt de belofte. Het advies dat het actiecomité nu aan XS4ALL-klanten geeft, luidt echter om gewoon te blijven zitten. "De medewerkers zitten er nog. De techniek is er nog. De producten en diensten zijn er nog. XS4ALL is - op de door KPN geplaatste directeur na - gewoon nog zo geel als een kanarie."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in