Innovatie & Strategie

Windows
Microsoft Linux

Windows krijgt nieuw alternatief voor Red Hat Linux

Extern ontwikkelde opvolger voor Red Hats CentOS nu in Microsoft Store.

© Microsoft
5 april 2022

Extern ontwikkelde opvolger voor Red Hats CentOS nu in Microsoft Store.

Het aanbod aan Linux-distributies dat kant en klaar is om te draaien op Windows, heeft er nu een nieuw lid bij. AlmaLinux belooft volledige compatibiliteit met het betaalde Red Hat Linux. Red Hat-eigenaar IBM heeft zijn gratis Linux-aftakking CentOS omgevormd naar een proeftuin voor nieuwe code, wat veel gebruikers heeft weggejaagd. AlmaLinux is bedoeld voor die gebruikers.

De appstore voor Windows bevat nu een kant en klare uitvoering van AlmaLinux die met een paar muisklikken valt te installeren op Windows. Dit dankzij Windows' ingebouwde compatibiliteitslaag WSL (Windows Subsystem for Linux) waardoor het Microsoft-besturingssysteem verschillende Linux-distributies kan draaien. AlmaLinux voegt zich nu bij bekende namen als SUSE Linux Enterprise Server, OpenSUSE, Debian, en het op Debian gebaseerde Ubuntu.

Aftakking wordt bèta

AlmaLinux is buiten Red Hat ontwikkeld in reactie op strategieveranderingen bij die Linux-aanbieder, die in 2018 is overgenomen door IBM. Die nieuwe eigenaar van het opensourcebedrijf heeft besloten om de gratis beschikbare Red Hat-afgeleide, CentOS, niet langer als zogeheten downstream software aan te bieden. In plaats daarvan bevindt CentOS zich eerder (upstream) in het ontwikkeltraject waardoor het in wezen een bèta is geworden voor aankomende releases van Red Hat Enterprise Linux (RHEL).

Deze omslag heeft gebruikers van CentOS weggejaagd, schrijft The Register, waaronder ontwikkelplatform GitLab. In het gat van CentOS is onder meer Rocky Linux gesprongen, een nieuwe Linux-distributie die mede is ontwikkeld door oorspronkelijke ontwikkelaars van de gratis aftakking van Red Hat.

Binair compatibel

AlmaLinux is nog een andere optie voor gebruikers die Red Hat Linux willen draaien, zonder daarvoor een betaalde RHEL-licentie te moeten nemen. De ontwikkelaars beloven daarbij binaire compatibiliteit met het IBM-besturingssysteem. De eerste stabiele release van AlmaLinux is nu net meer dan een jaar oud en sinds deze week is het dus geschikt voor WSL te vinden in de Microsoft Store. De achterliggende nonprofit-stichting heeft sinds vorige maand ook processormaker AMD als lid en financier geworven.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.