Development

Software-ontwikkeling
Microsoft Linux

De Linux-liefde van Microsoft

Softwarereus belijdt de liefde voor open source, met woorden én daden.

© Microsoft
8 maart 2018

Softwarereus belijdt de liefde voor open source, met woorden én daden.

De ene na de andere open source-actie wordt ontplooid door Microsoft. Debian Linux is kort na Linux-distributie Kali opgenomen in de app store voor Windows. Ze zijn niet de eerste en zeker niet de laatste open source-stappen die Microsoft in zijn nieuwe gedaante zet.

Windows-maker Microsoft heeft zich lange tijd verzet tegen open source. Het heeft de notie van zogeheten vrije software in het algemeen - en Linux in het bijzonder - nogal eens bekritiseerd en afgekraakt. Beroemd zijn de uitspraken van voormalige CEO’s Bill Gates en Steve Ballmer dat open source alles-opslokkend is zoals Pac-Man en dat het zelfs ‘als kanker’ is.

Omarmen en uitbreiden

De twee topmannen hadden het met hun uitlatingen over een fundamenteel aspect van ‘pure’ open source, zoals vallend onder de GPL (GNU Public License). De voorwaarden van die licentie kan vrijgeven van broncode afdwingen indien open source code wordt verwerkt in andere software. De GPL is echter lang niet de enige open source-licentie en Microsoft heeft zelf in de afgelopen jaren eigen semi-open licenties opgesteld en gehanteerd.

Aanvankelijk leek die acceptatie een vorm van de aloude Microsoft-strategie: embrace, extend, extinguish. Het omarmen en bedrijfseigen uitbreiden van concurrerende technologieën heeft eerder al tot de ondergang van spelers geleid. Of tot minstens serieuze belemmering. Het platformonafhankelijke Java van Sun Microsystems is hier een bekend voorbeeld van.

Ware liefde?

Anno nu is Microsoft echter meer voor open source, ook in de pure vorm. Voor het klassieke kernproduct van Windows heeft de softwareproducent zelfs de ondergrond voor Linux opgenomen in Windows 10. Het resulterende WSL (Windows Subsystem for Linux) zorgt ervoor dat gebruikers een Linux-distributie naar keuze kunnen installeren. Hierbij neemt Microsofts specifieke distro’s ook op in zijn app store voor Windows.

Kali Linux is nu toegetreden tot dit selecte gezelschap. Als eerste is de distributie Ubuntu gekomen, waarna het van Red Hat afgeleide Fedora is gevolgd, plus OpenSUSE en SUSE Enterprise Linux. Deze besturingssystemen zijn elk in kant-en-klare vorm te downloaden uit de Microsoft Store, om dan te draaien op Windows, ook naast elkaar. Het gaat hierbij niet om geëmuleerde of gevirtualiseerde installaties bovenop Windows, maar om het commandosysteem geïntegreerd in Microsofts eigen besturingssysteem.

Tweerichtingsverkeer

De Linux-liefde is niet beperkt tot eenrichtingsverkeer; alleen de kant van Windows op. De open source-weg leidt ook de andere kant op. Microsoft heeft wenkbrauwen doen rijzen met het plan om zijn database SQL Server naar Linux te brengen. Dit is twee jaar geleden aangekondigd na ontwikkeling in het grootste geheim. Sinds de aankondiging in maart 2016 is de Linux-uitvoering van SQL Server geleidelijk aan middels developerpreviews gerealiseerd.

SQL Server 2016 is de release die de kloof tussen Windows Server en Linux overbrugt. De 2016-versie is wel als eerste uitgekomen voor het eigen Windows. De tegenhanger voor Linux is ontwikkeld in samenwerking met Red Hat en Ubuntu-maker Canonical. Gelijk bij de onthulling van dit databaseproject is al het open source containerplatform Docker omarmd.

Voor cloud en commando’s

Linux is dan ook niet de enige open source geliefde die Microsoft het hof maakt. Zo is in 2016 ook de FreeBSD-variant van het Unix-gebaseerde BSD (Berkeley Software Distribution) omarmd, voor Microsofts cloudomgeving Azure. Linux-VM’s zijn al langer officieel ondersteund voor gebruik in Azure. Open source besturingssysteem FreeBSD is door Microsoft aangepast om in VM-vorm vlot te draaien op Azure. Deze eigen aanpassingen zijn vervolgens gedeeld met de FreeBSD Foundation.

Een ander voorbeeld van Microsofts tweerichtingsverkeer met open source is zijn eigen krachtige opdrachtprompt PowerShell. De broncode van die moderne Windows-shell is begin dit jaar vrijgegeven. Het gaat hierbij wel om een nieuwe uitvoering die PowerShell Core heet en die draait op zowel Windows als ook op macOS en Linux.

De naamgeving doet wellicht denken dat dit een uitgeklede, ‘kernuitvoering’ is van PowerShell, maar dat is niet het geval. De nieuwe software is een vers gebouwde cross-platform versie van PowerShell die is gebaseerd op Microsofts .NET Core (in plaats van het .NET Framework). De schepper van deze Microsoft-software noemt dit de grootste en belangrijkste verandering ooit aan PowerShell.

Verbetering alom

De missie van Microsoft lijkt nu te zijn om zijn software te brengen naar de platformen en omgevingen waar (potentiële) gebruikers zitten. Dit in plaats van de missie van het ‘oude Microsoft’ dat alles inzette op Windows en dus gebruikers op dat eigen platform wilde hebben. Bijkomend voordeel is dat ‘het Nieuwe Microsoft’ hierbij ook actief meewerkt of bijdraagt aan het verbeteren van die andere platformen en omgevingen.

Microsoft belicht het nieuwe PowerShell Core, dat naast Windows ook op macOS en Linux draait:

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.