Beheer

Windows
Dell-pc

Windows 7 uitstel straks ook voor mkb mogelijk

Ook gewone bedrijven krijgen oprekoptie voor support Windows 7.

© Dell
2 oktober 2019

Ook gewone bedrijven krijgen oprekoptie voor support Windows 7.

De naderende supportdeadline voor Windows 7 krijgt er een nieuwe uitzondering bij. Microsoft breidt zijn aanbod van betaalde ondersteuning nu uit naar ook middelgrote en kleinere bedrijven. Zij kunnen 1 december security-updates aanschaffen die dan voorbij het supporteinde van Windows 7 lopen. Voorheen was deze optie alleen beschikbaar voor grote bedrijven en organisaties, die contracten hebben voor volume-licenties op Windows. Upgraden naar Windows 10 valt zo nog wat uit te stellen.

"Terwijl velen van jullie al flink onderweg zijn met het uitrollen van Windows 10, begrijpen we dat iedereen op een ander punt staat in het upgrade-proces", schrijft Microsoft-topman Jared Spataro in een blogpost. De corporate vice-president die verantwoordelijk is voor Microsoft 365 richt zich tot kleine en middelgrote bedrijven. Hij begint zijn boodschap met begrip voor "de vele uitdagingen in de huidige economie" die mkb-organisaties hebben, waarbij hij de mogelijkheden en beveiliging van Windows 10 en Office 365 aanprijst.

Securitypatches kopen

In de praktijk doet Windows 7 - en in mindere mate opvolger 8.1 - echter nog dienst. Eerstgenoemde krijgt van Microsoft nog openbare ondersteuning tot 14 januari komend jaar. Daarna vervalt de publieke beschikbaarheid van gratis updates voor beveiligingskwesties. Het uitbrengen van functionele updates, de zogeheten basisondersteuning, is op 13 januari 2015 al verlopen. In januari 2020 vervalt ook de uitgebreide ondersteuning. Tenminste, met enkele uitzonderingen waar Microsoft nu een nieuwe uitzondering voor het mkb aan toevoegt.

De beschikbaarheid van betaalde security-updates wordt nu uitgebreid naar alle bedrijven, ongeacht hun omvang of licentiecontract met Microsoft. De zogeheten Extended Security Updates (ESU) voor Windows 7 zijn dan tegen betaling verkrijgbaar voor ondernemingen groot en klein. Voorheen was dit Windows 7 ESU alleen beschikbaar voor klanten die de Professional- of Enterprise-uitvoering van het oudere besturingssysteem gebruiken én die daarvoor dan een Volume Licensing-overeenkomst met Microsoft hadden.

Druk opvoeren

Microsoft biedt middelgrote en kleine bedrijven hiermee uitstel voor het afstappen van Windows 7, tot januari 2023. Daarbij voert de softwareleverancier wel de druk geleidelijk aan op. De kosten voor de extra security-updates worden per pc berekend én nemen elk jaar toe, zo geeft Spataro aan. Hij noemt daarbij geen prijzen of prijsniveaus. Eerder is al naar buiten gekomen dat grootzakelijke ESU-kopers in het eerste jaar 25 of 50 euro per apparaat betalen, voor respectievelijk Windows 7 Enterprise en Windows 7 Professional. De prijs verdubbelt dan elk jaar, tot januari 2023.

1
Reacties
Oi-Kwan Roels 19 februari 2020 15:44

Wij hebben interesse in de ESU voor Windows 7, wij zijn een mkb. Maar enig idee waar ik dit kan bestellen?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.