Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 'offert' printers voor audio

Een nieuwe cumulatieve update voor Windows 10 brengt oplossingen voor onder meer een audioprobleem, maar introduceert voor sommige gebruikers crashende printfunctionaliteit. Het lijkt om met name HP-printers te gaan, hoewel er ook meldingen zijn van problemen met PDF-printerdrivers en Kyocera-netwerkprinters. Verwijderen van de non-security update draait de situatie weer terug.
HP printer
© HP
HP

De boosdoener voor printers - en verlosser voor audio- en VPN-problemen - is de tweede non-security-update van deze maand: KB4517211. Die net uitgebrachte collectie van patches draagt diverse fixes in zich. Daaronder oplossingen voor eerdere bugs in Windows 10 die onder meer zorgden voor volumedemping in bepaalde games. Daarnaast repareert deze cumulatieve update uitvallende VPN-verbindingen via mobiele verbindingen, wegvallende audiofunctionaliteit bij gebruik van remote virtuele machines, witte schermen op laptops met HDR-schermen (high-dynamic-range) en nog diverse andere gebreken.

'Probeer opnieuw te printen'

Terwijl ook een relatief bescheiden printprobleem wordt aangepakt, van vergrote fonts op PostScript-printers, introduceert KB4517211 verse printerproblemen. De spooler service voor printopdrachten kan crashen, waardoor documenten dus niet worden afgedrukt. "Sommige apps kunnen dan sluiten of foutmeldingen geven wanneer de print spooler faalt", erkent Microsoft in zijn supportdocument over deze update. De foutmeldingen die mogelijk tevoorschijn komen, kunnen een RPC-error (remote procedure call) aangeven.

Microsoft raadt gebruikers aan om opnieuw te proberen te printen. Het is mogelijk dat dat dan wel succes heeft. Als opnieuw printen niet werkt, dan reikt Microsoft de klassieke fix van een reboot aan. Daarnaast verwijst het naar printerdrivers als mogelijke uitweg: "Als je apparaat een v4-printdriver gebruikt en er is een v3-driver beschikbaar, dan kun je ook proberen de v3-driver te installeren als workaround." De ontwikkelaars van Microsoft werken aan een oplossing, die in een toekomstige update zal komen.

Of deïnstalleren maar

Ondertussen hebben getroffen gebruikers een betere oplossing gevonden: de hele non-security update verwijderen. De door Microsoft aangedragen stappen, hebben voor sommige gebruikers namelijk geen effect. Het opnieuw starten van de print spooler (via services.msc) brengt wel de printer 'terug in beeld' als beschikbaar apparaat, maar het opnieuw uitvoeren van een printopdracht levert gelijk weer een spooler-crash op, weet TechRadar te melden op basis van gebruikersmeldingen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in