Beheer

Windows
Windows 11

Windows 11 krijgt eerste grote update vanaf 20 september

Update Windows 10 blijft in het ongewisse.

© Shutterstock mundissima
17 augustus 2022

Update Windows 10 blijft in het ongewisse.

De eerste grote update van Windows 11 - ook wel aangeduid met Windows 11 22H2 - komt beschikbaar op 20 september volgend twee verschillende bronnen van The Verge en Windows Central. Vanaf die datum start een gefaseerd automatisch updateprogramma. Wie wil kan wel de update handmatig downloaden en installeren op pc's die daarvoor in aanmerking komen.

De 22H1-release is al sinds mei beschikbaar voor deelnemers aan het Windows Insider-testprogramma. De veranderingen die Microsoft aanbrengt met de nieuwe versie zijn dus al enige tijd bekend net als dat de update in de herfst zou worden geïntroduceerd. Maar een precieze datum was nog niet bekend totdat onafhankelijke bronnen deze vrijwel gelijktijdig aan The Verge en Windows Central meldden.

Afgezien van enkele nieuwe beveiligingsopties en default instellingen voor bestaande onderdelen, zijn de meest in het oog springende details van de update een nieuwe Task Manager, nieuwe functies voor bewegingen over het touchscreen en nieuwe beheerfuncties. Daarnaast zijn er ook kleine aanpassingen aan het Startmenu en de taakbalk. Verder zijn er wijzigingen aan de vormgeving zodat bijvoorbeeld de regelaars voor het volume en de helderheid van het scherm zich voegen naar de Windows 11-stijl. Een uitgebreid overzicht is gemaakt door Ars Technica.

Updatebeleid gewijzigd

Met deze eerste grote update vult Microsoft zijn belofte in om het tempo waarmee wijzigingen worden aangebracht aan het besturingssysteem terug te brengen van twee keer per jaar, zoals dat gebeurde bij Windows 10, naar eenmaal per jaar. Tegelijk heeft Microsoft de mogelijkheid gecreëerd tussentijds kleine wijzigingen te pushen naar gebruikers, afgezien van de maandelijkse beveiligingsupdates. Zo zijn er in de afgelopen 10 maanden kleine interfacewijzigingen aangebracht, is ondersteuning voor Android-apps geregeld en hebben enkele Microsoft-apps vernieuwing ondergaan.

En Windows 10 dan?

Ook Windows 10 krijgt sinds de introductie van Windows 11 zijn aanpassingen volgens datzelfde schema. Hoewel Microsoft ook een 22H2-update heeft aangekondigd voor dit oudere besturingssysteem, is er niets bekend over welke wijzigingen die daadwerkelijk gaat aanbrengen of wanneer de release beschikbaar komt. Er is in juli wel een preview van deze update in het Windows Insider-programma vrijgegeven, maar zonder verdere details. Die komen later dit jaar.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.