Overslaan en naar de inhoud gaan

'Upgrade' naar Windows 11 blijkt malware

Cybercriminelen springen in op Microsofts aanbod van gratis upgraden naar Windows 11. Een frauduleuze website biedt gebruikers een gratis upgrade aan naar het nieuwe besturingssysteem, maar brengt hele andere dingen binnen. Deze malwarecampagne loopt al maanden en speelt sluw in op de omstreden systeemvereisten van Windows 11.
nextgen Windows
© Microsoft
Microsoft

Microsoft biedt zelf een officiële tool aan waarmee gebruikers en beheerders kunnen controleren of de hardware van hun pc's en tablets wel voldoet. Windows 11 trekt namelijk een strenge streep voor welke computers wel en niet mee mogen in de upgrade die opvolger van Windows 10. Dat vorige, nog veelgebruikte besturingssysteem was en is veel milder in de vereisten, waardoor het gros van de pc's kon worden ge-upgraded.

Nagemaakte Microsoft-site

De malwarecampagne met de frauduleuze upgrade naar Windows 11 loopt al maanden, meldt security-expert Kevin Beaumont op Twitter. De 'upgrade'-aanbiedende website is voorzien van officiële Microsoft-logo's, favicons en de huisstijl van de Windows-maker, meldt Bleeping Computer. Eindgebruikers kunnen op die frauduleuze site uitkomen als ze zoekopdrachten uitvoeren op zoektermen als Trusted Platform Module en TPM.

Die securityvoorziening - van origine een hardwaremodule op moederborden - is één van de vereisten die Windows 11 stelt voor upgraden. Tegenwoordig is TPM ook beschikbaar als software-implementatie op bepaalde hardwareconfiguraties met recentere processors van Intel en AMD. Microsoft stelt voor Windows 11 onder meer TPM2.0 en Secure Boot vereist. Dit om het niveau van pc-beveiliging te verbeteren.

Toch willen upgraden

Veel van de pc's die voor 2018 zijn aangeschaft, voldoen niet aan de voorwaarden van Windows 11. Qua processorvermogen werken ze vaak nog wel prima, maar toch komen ze niet in aanmerking voor upgraden. Gebruikers die willen uitzoeken of ze hardware die niet voldoet toch kunnen upgraden, lopen risico om uit te komen op de neppe site met klaarstaande malware. Beaumont merkt kritisch op dat Google eens goed moet kijken naar de ads wie het toestaat om bij zoekopdrachten op te duiken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in