Beheer

Windows
Windows 11 startmenu

Windows 11 bijna net zo 'groot' als XP nu

Nieuwste Windows-versie is wel oude voorgangers 2000 en Vista voorbij.

© Microsoft
19 april 2022

Nieuwste Windows-versie is wel oude voorgangers 2000 en Vista voorbij.

De omarming van Windows 11 verloopt nog niet heel snel. De meest actuele versie van Microsofts besturingssysteem voor pc's en tablets is nu bijna net zo groot als het antieke Windows XP, dat ooit veelgebruikt was. Windows 10 is momenteel de meestgebruikte versie, gevolgd door het oudere Windows 7.

Windows 11 heeft begin deze maand een marktaandeel bereikt van 1,44%, zo blijkt uit metingen van Lansweeper Research. Die leverancier van beheer- en inventarissoftware heeft 10 miljoen pc's gescand, waarvan 20% in gebruik bij grootzakelijke organisaties en 80% bij consumenten. Laatstgenoemde is gescand via de overgenomen app Fing, schrijft The Register.

Nog niet voorbij 8

Het allang door Microsoft verlaten Windows XP is nu in april 2022 nog altijd meer in gebruik dan Windows 11. Microsoft heeft in april 2014 de stekker getrokken uit zijn ondersteuning voor XP. Het daarna uitgekomen Windows Vista is nooit breed aangeslagen, maar kan anno nu nog bogen op een marktaandeel van 0,04%. XP's directe voorganger Windows 2000 is flink groter qua marktaandeel: het heeft nu 0,15%.

De versie direct ná Vista, Windows 7, is wel goed aangeslagen en blijft nu nog altijd redelijk in gebruik (4,70%). Dit ondanks het feit dat Microsoft de support in januari 2020 heeft stopgezet. De 'spirituele opvolger' van het veelgebruikte XP is daarna wel lang blijven plakken. De na Windows 7 uitgekomen versie 8 is weer niet populair gebleken, en zit anno nu op een kleine 1,99%. Daarmee is het nog wel groter dan Windows 11.

Windows 10, 10 en 10

Microsoft heeft versienummer 9 overgeslagen en Windows 10 is met enorme voorsprong het meest gebruikt (80,34%). Dat omvat overigens wel meerdere grote tussenreleases. Microsoft heeft het in juli 2015 uitgebrachte Windows 10 namelijk elk half jaar van een grote update voorzien. Totdat daar in de afgelopen paar jaar het klad in is gekomen, mede doordat grote organisaties dat tempo niet altijd konden of wilden bijbenen. Meewegende factor daarbij is het feit dat Microsoft in zijn updatedrang wat steken heeft laten vallen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.