Beheer

IT beheer
Windows 7 EOL

Windows 7 blijft plakken, ook in Nederland

Door Microsoft verlaten OS nog veelgebruikt, en niet alleen in Afrika of Azië.

© AG Connect
1 april 2020

Door Microsoft verlaten OS nog veelgebruikt, en niet alleen in Afrika of Azië.

Tweeënhalve maand na het wegvallen van de support voor Windows 7 is dat oudere besturingssysteem niet weggevallen. Gebruik is wereldwijd nog fors, met opvallend hogere niveaus in Afrika en Azië. Maar ook in Westerse landen doet Windows 7 nog dienst, zoals bij gemeenten in Nederland. Microsoft biedt tegen betaling nog wel support op maat, maar niet elke plakkende gebruiker heeft daarvoor getekend.

Nederlandse gemeenten zitten nog volop met het verouderde Windows 7, zo blijkt uit onderzoek door AG Connect en zustertitel Binnenlands Bestuur. Daarbij zijn 50 gemeenten benaderd en bevraagd over hun gebruik van Microsofts pc-besturingssysteem. Hierop hebben 35 gemeenten inhoudelijk gereageerd, waarvan 22 stuks eind februari aangaven dat ze nog Windows 7 in hun IT-landschap gebruiken. De 15 gemeenten die geen openheid van zaken wilden geven over eventueel gebruik van Windows 7 gaven aan dat ze deze informatie niet wilden delen vanwege mogelijke risico's voor hun informatiebeveiliging.

Kostenkwestie

Meer dan de helft van de gemeenten werkt dus nog met het uitgefaseerde Windows 7. Een gemeente als Amsterdam heeft begin dit jaar al aangegeven nog ná de end-of-life (EOL) datum Windows 7 te blijven gebruiken. Dit omdat de overstap naar Windows 10 niet op tijd rond is gekomen. Amsterdam heeft ervoor gekozen om bij Microsoft een contract af te sluiten voor custom-support. Daarmee krijgen klanten nog wel beveiligingspatches voor het oude besturingssysteem. Dit geldt dan echter alleen voor updates om kritieke kwetsbaarheden te dichten of af te dekken.

De kosten voor deze ondersteuning op maat zijn niet mals, gelden per pc, én verdubbelen per jaar. Een jaar geleden zijn de tarieven al uitgelekt. Toen is bekend geworden dat zakelijke gebruikers beginnen bij 50 of 25 dollar per jaar per computer, voor respectievelijk de Professional- en de Enterprise-uitvoering van Windows 7. Vervolgens wordt dat respectievelijk 100 en 50 dollar in 2021, om dan 200 en 100 dollar te worden in 2022.

Daarna vervalt ook deze opgerekte ondersteuningsoptie; Microsoft biedt zijn custom support voor maximaal drie jaar. Ook vereist de Windows-maker bij zijn contracten voor maatwerkondersteuning dat klanten een plan hebben - en uitvoeren - om van Windows 7 af te stappen. In het geval van de gemeente Amsterdam is daar dus sprake van, waarbij het een kwestie van tijd is. Overigens was dat voor de hoofdstad ook al het geval bij de vorige migratie; van Windows XP af. De supportdeadline in 2014 voor die nog oudere Windows-versie is toen ook niet gehaald.

9 gemeenten patchen niet

Niet alle gemeenten hebben echter voor de veiligheid en kosten van custom support gekozen, hebben AG Connect en Binnenlands Bestuur ontdekt. Gemeenten als Amersfoort, Beverwijk, Almelo, Eindhoven, Heerenveen en Nijmegen gebruiken nog wel Windows 7 maar hebben dat niet gepatched. Maar liefst 9 van de 22 gemeenten die het oudere platform nog gebruiken, hebben geen patches en updates. De overige 13 geven aan wel te patchen en moeten daar Microsoft voor betalen. In het geval van Amsterdam kost dit de gemeente dit jaar zo'n 375.000 euro.

Als de migratie naar Windows 10 komend jaar niet rond is, komt er een kostenverdubbeling aan. Deze geldt dan echter niet per definitie voor het huidige bedrag van 375.000 euro, aangezien de tarieven voor customsupport per pc gelden. Mocht een organisatie die nog op Windows 7 zit, toch deels daar van afgestapt zijn dan scheelt dat in de kosten. Organisaties die aanvankelijk niet voor betaalde maatwerkondersteuning hebben gekozen maar dat alsnog willen, krijgen echter een 'naheffing'. Bij aankopen van de custom support in het tweede of derde jaar moeten klanten óók betalen voor de voorgaande tijdsperiode, die vanaf januari dit jaar loopt.

In de tijd van het ooit veelgebruikte Windows XP was de optie van betaalde support op maat alleen beschikbaar voor grootzakelijke (enterprise) klanten en gebruikers in het onderwijs (education). Windows 7 is de tweede versie ná XP maar is qua gebruik te beschouwen als de ware opvolger van XP. In de aanloop naar de EOL-datum (14 januari 2020) voor 7 heeft Microsoft zijn custom support ook beschikbaar gesteld voor middelgrote en kleinere bedrijven. Dit geldt dan voor de Professional-uitvoering van Windows 7 en hiervoor gelden dezelfde tarieven (inclusief jaarlijkse verdubbeling) als voor enterprise-klanten, heeft AG Connect begin dit jaar achterhaald.

Nederlands gebruik versus wereldgebruik

Overigens is Nederland niet uitzonderlijk in het aanhoudende gebruik van Windows 7. Terwijl er in gemeenteland wel sprake blijkt te zijn van bovengemiddeld hoog gebruik van het oudere besturingssysteem, ligt ons land als geheel relatief laag. Het marktaandeel van Windows 7 ligt in Nederland nu op 11 procent, aldus monitoring van StatCounter. Wereldwijd ligt het nu op maar liefst 23 procent en in Europa op zo'n 20 procent. In Microsofts thuismarkt de Verenigde Staten is het een kleine 16 procent, en inclusief Canada is het ongeveer 1 procent meer.

Afrika en Azië zijn uitschieters qua het huidige gebruik van de door Microsoft uitgefaseerde Windows-versie. In Afrika ligt het marktaandeel van Windows 7 op bijna 32 procent, terwijl het in Azië net geen 29 procent is. De regio Oceanië valt met krap 14 procent weer wat mee. De algehele trend is wereldwijd weliswaar een daling voor Windows 7, maar de afname in het gebruik gaat niet snel. Ondertussen schat StatCounters concurrent NetMarketshare de positie van 7 nog wat groter in, met een huidig wereldwijd marktaandeel van ruim 30 procent.

Meer dan 10 jaar oud

Qua security is het in juli 2009 uitgekomen Windows 7 niet bepaald meer aan te raden. Dit staat nog los van het feit dat de publieke support is vervallen, waarbij de custom support alleen is voor kritieke en belangrijke kwetsbaarheden, die worden gedefinieerd door Microsoft. De softwareproducent heeft in opvolgers Windows 8, 8.1 en 10 diverse wijzigingen en verbeteringen voor beveiliging doorgevoerd. Inmiddels is het in juli 2015 uitgekomen Windows 10 ook alweer toe aan de tiende nieuwe release, die deze lente moet uitkomen. Officieel is 10 de laatste Windows-versie, die door Microsoft elk half jaar van een grote nieuwe update wordt voorzien.

1
Reacties
Jace Borne 14 april 2020 22:12

Windows 7 is geweldig, maar kan net zo goed overschakelen naar Windows 10. Ik kan niet geloven dat mensen nog steeds verouderde versies gebruiken. https://homedecorlane.com

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.