Beheer

Windows
Windows 10 WaaS

‘Windows 10 Pro wordt ongeschikt voor bedrijven’

Grootzakelijk gebruik van Windows 10 Pro komt in de knel, oordeelt Gartner.

© Microsoft
30 mei 2018

Grootzakelijk gebruik van Windows 10 Pro komt in de knel, oordeelt Gartner.

De Pro-variant van Windows 10 wordt meer en meer ongeschikt voor enterprise-gebruik, stelt ICT-onderzoeksbureau Gartner. Het baseert dit op het inperken van Pro wat betreft supportperiodes voor tussenreleases én op het verwijden van de kloof tussen Windows 10 Enterprise en Pro.

De aanhoudende ontwikkeling van Windows 10, met zijn halfjaarlijkse grote updates, kan lastig zijn voor grote organisaties om bij te houden. Het plannen, testen en dan uitrollen van nieuwe releases van besturingssystemen kost namelijk moeite, tijd en daarmee geld. Ondertussen zet Microsoft zijn strategie van Windows-as-a-Service (WaaS) door: het werkt vlot verder aan volgende grote updates.

Verlengde support en tredmolen

Voor enterprise-klanten biedt de Windows-maker wel verlengde support op voorgaande releases van Windows 10. Normaliter geldt een ondersteuningsperiode van anderhalf jaar voor elke release, zoals de debuutversie (1507) van Windows 10. In dat tijdsbestek krijgt zo’n voorgaande versie relatief kleinere, functionele updates maar ook fixes voor bugs en patches voor kwetsbaarheden.

In november vorig jaar heeft Microsoft plots een supportverlenging afgekondigd voor de eerste grote update (1511): van 18 naar 24 maanden. Deze extensie is bedoeld voor grootzakelijke en educatieve gebruikers, omdat die meer tijd nodig blijken te hebben om mee te gaan in de continue updates in het kader van WaaS. Opvallend genoeg is de supportverlening echter pas gekomen ná het verlopen van de support voor de zogeheten November Update (codenaam Threshold 2).

Significanter dan de timing, zo stelt Gartner, is dat die verlengde support alleen geldt voor de Enterprise- en Education-varianten van Windows 10. De Pro-variant die ook dienst doet bij zakelijke gebruikers zit nog op het regime van verplichte upgrade naar een nieuwere release binnen anderhalf jaar. Met de volgende upgrade weer binnen anderhalf jaar daarna. Enzovoorts.

‘Doodlopend spoor’

Het dwingende WaaS-ritme plus de uitzondering voor Windows 10 Enterprise (en Education) leidt analisten van Gartner nu tot de voorspelling dat Pro een doodlopend spoor is voor bedrijven en andere grote organisaties. “Klanten die Windows 10 Pro gebruiken, moeten Microsofts aankondigingen voor levensloop [van Windows 10 - red.] goed in de gaten houden omdat ze op een gegeven moeten moeten budgetteren voor Windows Enterprise doordat Windows Pro meer gericht wordt op ‘pro-sumers’ en het mkb.”

Dit schrijven Gartner-analisten Stephen Kleynhans en Michael Silver in een recent rapport over de korte supportperiodes die gelden voor Windows 10 en ook voor Office. De in november gegeven verlenging voor 1511 is afgelopen maand verlopen. Dat is samengevallen met het uitkomen van de grote April 2018 Update (1803, codenaam Redstone 4).

Klantenscheiding

Voor deze actuele release, die nu wordt uitgerold en nog op bugs stuit, geldt overigens niet de supportverlening voor Enterprise- en Education-klanten, merkt Microsoft op in zijn Windows lifecycle fact sheet. Formeel bestaat er voor bedrijven nog een optie om verlengde support te krijgen, schrijft Computerworld.com. Dit geeft maar liefst 12 maanden meer tijd bovenop de standaard 18 maanden.

Deze verlenging is vergelijkbaar met de apart betaalde custom support die voor het populaire Windows XP nog is aangeboden aan bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties. Het extra jaar support voor oudere Windows 10-releases is beschikbaar via Microsofts zogeheten paid supplemental servicing, wat echter alleen beschikbaar is voor klanten met een enterprise- of education-contract.

Supportdwang

Gartner komt tot de conclusie dat Microsoft een strategie voert om Pro ‘kleinzakelijker’ te maken en bedrijven aan de duurdere Enterprise-variant te krijgen. Laatstgenoemde biedt enkele functies meer die nuttig zijn voor grotere omgevingen. Het kantelpunt zal echter de support zijn, wat het functioneren niet raakt maar wel het veilige gebruik waarmee wet- en regelgeving ook in beeld komt.

Een computer met een versie van Windows 10 die end-of-service is, “wordt kwetsbaarder voor security-risico’s en virussen”, stelt Microsoft in zijn FAQ over de onderhouden versies van Windows 10. Verder is up-to-date zijn verplicht voor het ontvangen van Microsofts hulp bij andere technische supportkwesties.

4
Reacties
Goudduif 04 juni 2018 07:34

Ik was een echte Microsoft Fan, en zag Windows zelfs als een groot voordeel, t.o.v. al die linux freaks. Met Windows was er tneminste een standaard, en zeker voor een simpele gebruiker veel eenvoudiger te gebruiken. Ik heb Jaren een Microsoft Technet abbonement gehad. Koste wel wat, maar ideaal om te testen. Toen zij stopte met Technet, en ik een server niet elke keer na180 dagen opniew wilde instaleren, en zeker geen ilegale trukjes mee uit wilde halen, ben ik toch maar een Linux server gaan instaleren. Ben daar meer en meer een fan van geworden, momenteel ben ik zelfs ook op een linux client overgestapt op mijn desktop.
Als ik dit bovenstaande artikel leest, denk ik toch dat ik maar geheel op Linux over moet stappen.

BobMulder 03 juni 2018 21:13

Sluit me aan bij mijn voorgangers. Ik gebruik met veel plezier het robuuste Win 7. Ik heb 20 verschillende customizable desktops met Dexpot (1 voor elke major applicatie of functie), ik gebruik XYPlorer als Win Exploder vervanger, Everything om mijn bestanden te vinden en sinds jaar en dag FireFox die als een van de eersten met een plug-in model kwam. Ik zie het onderliggende OS nauwelijks en het boeit me nog veel minder. Totdat ik Win10 tegenkwam op mijn nieuwe tablet. Een onhandig, contra-intuitive misbaksel met die stomme tegeltjes waar je om de haverklap weer moet inloggen en waarvan de keypad bij de laatste 'update' is verdwenen, zodat ik nu permanent een bijna beeldvullend keyboard open moet hebben dat altijd en overal in de weg zit. En dat qua tablet gebruiksgemak niet eens in de schaduw kan staan van een iPad en qua desktop alleen maar nieuwe inleer verlangt van iets wat me in de verste verte niet boeit met nul toegevoegde waarde qua extra functionaliteit.
Koppel daarbij dan een Office 365 abonnement met een OneDrive dat zo vaak net niet werkt of met onbegrijpelijke foutmeldingen, dat ik het maar niet meer gebruik. (Jongens, jullie hadden de reputatie dat je vroeger alles van andere bij elkaar jatte. Zal ik niet aanmoedigen, maar als je wil weten hoe een tablet handig werkt, koop ' ns een iPad. En als je wil weten hoe een cloud moet werken, neem eens een gratis account op Dropbox. Die gebruik ik nu meer dan 10 jaar en heb er volgens mij precies 2 keer gezeik mee gehad.)
De Excel (waar ik een echte fanboy van ben) die om de haverklap zit te mutsen dat een bestand corrupt is en niet geopend kan worden; even LibreOffice erbij, en oh verrassing, niets met het bestand aan de hand.

Mijn snode plan is dus om Win7 tot EOL te gebruiken en daarna naar Linux te moven. De Wine layer dat mogelijk maakt windos applicaties op Linux te draaien schijnt steeds robuuster te worden en kan nu al bijna alle majeure applicaties aan. En voor als het echt niet anders kan ergens in de cloud een Win virtual machine (van VMWare natuurlijk, of desnoods Virtual Box, maar zeker niet Hyper-Vent (oid) van Me-Too-Maar-Wel-Weer-10-jaar-te-laat MicroSoft)) om dan die ene applicatie te kunnen draaien die niet op Linux kan.
En als je van Eye-candy houdt, en dat doe ik, dan krijgt je met Linux een ongehoorde schatkamer aan nutteloze, maar o-zo leuke dingen die je met je desktop kan doen. Desktop veranderen als een roterende kubus en de Wobbly windows (sleep een window en de onderkant ijlt een tikkie na en alles komt even natrillend als een pudding weer tot rust) vond ik 5 jaar geleden al gaaf en ook vrij natuurlijk aandoend; en in de tussentijd hebben ze natuurlijk nog eindeloos veel meer goodies bedacht.

Dus moving towards Linux is niet alleen maar defensief, maar gaat ook weer een nieuwe wereld aan mogelijkheden openen. Open Source heeft een schier onuitputtelijke bron van developers en traditionele companies kunnen daar steeds minder aan tippen. De slimme, zoals een Oracle, bakken een community open source versie (zoals MySQL) voor de innovaties en development en een betaalde versie die dan qua functionaliteit natuurlijk wat na-ijlt, maar volledig ondersteund is, zodat bedrijven ook aan hun trekken komen. Best of both worlds.

M. Commandeur 30 mei 2018 22:09

Het plaatje bovenin (ws. origineel MS) is veelzeggend: Windows wordt van een platform (OS) waarop werk wordt verricht naar een artikel waaraan continu wordt gewerkt. Met achteruitgang van produktiviteit als resultaat.
Ik sluit me aan bij Jantje: met Linux (Ubuntu, Mint, ...) neem je zelf het heft weer in handen en kan je weer aan je eigen werk. Besteedt je geld aan goede,professionele ondersteuning voor Linux i.p.v. je geld te moeten verdelen tussen Microsoft en ondersteuning.
Linux: het meest gebruikte OS met vele, professionele applicaties, de toekomst voor bedrijf (en thuis).
Veel plezier!

Jantje 30 mei 2018 15:53

Tja, moeten bedrijven toch eens gaan kijken naar een variant van Linux.
Gebruikers stappen makkelijk over naar bijv. Linux Mint Cinnamon.
Updates en download is altijd gratis. Alles trouwens, alleen voor zeeer ingewikkelde ondersteuning zal je misschien een gespecialiseerd bedrijf moeten inschakelen. Ik draai op mijn boekhoudpakket na al jaren op linux op desktop en server. Er is slechts 1 geïsoleerde container met W7 voor die boekhoud software. Nooit meer virussen gehad en alles draait gewoon. De gratis Office is beter en met meer mogelijkheden dan die van MS én bij versie wisseling met minimale veranderingen, bijna alleen uitbreidingen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.