Overslaan en naar de inhoud gaan

Werkgevers merken nog weinig van afkoeling IT-arbeidsmarkt

Net als andere arbeidsmarkten lijkt ook de IT-arbeidsmarkt wat af te koelen, zeggen onderzoekers van de Intelligence Group. Werkgevers zitten met smart te wachten op afkoeling, maar merken er nog weinig van.
personeel gevraagd

“Wat wij bij Ordina zien is dat het verloop afneemt. Het is nog steeds hoog maar neemt wel af. Dat is natuurlijk ook een graadmeter voor de stand van zaken op de arbeidsmarkt”, reageert CFO Annemieke den Otter van dienstverlener Ordina. Het bedrijf had de afgelopen jaren zeer veel moeite met het vinden van de juiste mensen en het behouden van personeel. Het tekort aan personeel zat de dienstverlener zelfs zo in de weg dat het zei minder omzet te kunnen realiseren.

De  afgelopen jaren zette Ordina daarom flink in op groei met eigen mensen. “Een van onze speerpunten is groeien met eigen mensen. We zijn volop aan het werven. We hebben mooie opdrachten bij vooraanstaande bedrijven. We investeren volop in opleidingen en carrière-begeleiding”, zegt Den Otter.

Afnemende servicedeskposities

Ook Peak-IT merkt nog niet dat de markt aan het afkoelen is. “Iedereen is nog op zoek naar IT-professionals”, zegt teamlead recruitment Emelia Inees van de dienstverlener. “Echter kan ik mij wel voorstellen dat met bepaalde technologieën en manieren van werken de bestaande servicedeskposities veranderen en bepaalde functies afnemen. Maar met het rekruten zelf merk ik hier nog maar weinig van.”

Net als Ordina heeft Peak-IT veel last van de krappe arbeidsmarkt. “Het is momenteel lastig om de juiste IT’ers te vinden, gezien zij continu worden benaderd door Recruiters. Voor hen ben jij de zoveelste”, zegt Inees. Dat geldt ook voor dienstverlener Ctac. Bij de presentatie van de eerste halfjaarcijfers over 2019 zei CFO Henny Hilgerdenaar: “De toenemende schaarste van IT-personeel is daarnaast een uitdaging voor Ctac.” Uit onderzoek van ING begin dit jaar bleek ook al dat de schaarste op de ICT-arbeidsmarkt impact heeft op de omzet- en winstontwikkeling van organisaties.

Een arbeidsmarkt die afkoelt, zou de werkgevers dus goed uitkomen. Volgens Intelligence Group zijn de eerste signalen daar. De onderhandelingspositie van sollicitanten wordt langzamerhand minder goed. Zo was de sourcingsdruk (percentage mensen dat het laatste kwartaal voor een nieuwe baan benaderd is) het afgelopen kwartaal iets minder hoog dan een kwartaal eerder. Ook het aantal vacatures waren er minder dan een kwartaal eerder en het aantal IT’ers dat actief een baan zoekt nam iets toe.

Opvallen

Werkgevers merken er dus nog minder van. Het zou Ordina wel in de kaart kunnen spelen, zegt Den Otter. “Kleinere bedrijven en ZZP-ers zijn wat kwetsbaarder voor dit soort fluctuaties dan wij.” Peak-IT probeert door opvallende campagnes in de markt aanwezig te zijn. “Zoals de ‘vliegende start’, waarbij we de contracten met onze IT-professionals op zeven kilometer hoogte in een privévliegtuig ondertekenden, of ‘de juiste mix’ waarbij de professionals een dj-workshop konden volgen”, zegt Inees.

En het blijft dus hard werken voor organisaties. “Het recruitmentteam blijft relaties opbouwen met professionals, zodat wanneer een professional niet direct de mogelijkheid heeft om een overstap naar ons te maken, dit altijd nog in de toekomst kan. En we vragen kandidaten die bij ons in dienst komen om de fijne samenwerking in hun eigen netwerk te kijken.”

Ook CFO Den Otter blijft somber. “Het is nog te vroeg om te kunnen spreken van een ommekeer, zeker om te kunnen spreken van een algehele trend. Voor sommige specialisaties, zoals software developers, geldt onverkort dat er te weinig mensen beschikbaar zijn.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in