Loopbaan

Carriere
Ordina pakt personeelsverloop aan

Ordina pakt personeelsverloop aan

O.a. het opzetten van High Performance Teams moet werknemers meer verbinden met het bedrijf.

Het hoofdkantoor van Ordina in Nieuwegein © OrdinaNederland OrdinaNederland
3 november 2017

O.a. het opzetten van High Performance Teams moet werknemers meer verbinden met het bedrijf.

Ordina werkt hard aan het terugdringen van het personeelsverloop. Een van de initiatieven is het vormen van High Performance Teams waar mensen van verschillende disciplines in samenwerken.

Het verloop van het Ordinapersoneel is tegen de 25 procent, zegt een woordvoerder. “We vinden een verloop tussen de 10 en 15 procent gezond.” Bij de presentatie van de kwartaalcijfers gisteren bleek dat het aantal personeelsleden van de dienstverlener opnieuw is gedaald. Het bedrijf nam het afgelopen kwartaal 120 FTE aan, maar 145 FTE verlieten het bedrijf. Per saldo daalde het personeelsbestand met 25 FTE naar een totaal van 2605 FTE in de tweede helft van dit jaar naar 2580 FTE in dit kwartaal.

Het bedrijf zegt dat het tekort aan personeel omzet kost. “De vraag in de markt is hoog, maar de krappe arbeidsmarkt blijft een uitdaging”, zei CEO Jo Maes bij de presentatie.

Wervingsinspanningen

Doordat de wervingsinspanningen de afgelopen maanden zijn toegenomen, trekt het bedrijf wel meer mensen aan. De woordvoerder is positief over de aanwas. “De instroom is vergeleken met eerdere kwartalen toegenomen. Ons wervingsapparaat is volop op stoom. Maar naar onze mening vertrekken te veel mensen.”

Daartoe neemt het bedrijf verschillende acties. Een daarvan is het opzetten van High Performance Teams. Inmiddels heeft het bedrijf er zestig. Deze multidisciplinaire teams gaan als groep naar de klant. “We merken dat mensen het leuker vinden als team aan een opdracht te werken dan om dat alleen te doen”, zegt een woordvoerder. Ordina noemt deze teams “multidisciplinaire coalities van professionals die gewend zijn om met elkaar te werken en een gemeenschappelijke cultuur en een gemeenschappelijk kwaliteitsbesef hebben.”

Medewerkersbetrokkenheid van 6,8

Een andere actie is het verhogen van de medewerkersbetrokkenheid. Die krijgt van werknemers – net als vorig jaar – een 6,8. “We streven naar een 7 of hoger.” Welke acties de dienstverlener daartoe onderneemt, verschillen per team en soms per persoon. “Medewerkersbetrokkenheid is echt wel maatwerk. We gaan op verschillende gebieden met medewerkers in gesprek.”

Overigens zegt het bedrijf dit hoge verlooppercentage niet ongewoon is in de ICT-sector. “We zien dit in de hele markt. Er is veel dynamiek in de markt. IT’ers kijken rond en maken de overstap.”

Meer AG Connect?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

3
Reacties
Marcel 04 november 2017 18:28

Van mijn eerste economielessen op de middelbare school heb ik altijd begrepen dat er een markt van vraag en aanbod is. Dit betekent dat als je meer wil aantrekken, je meer moet betalen, bij schaarste.

P. Meijs 03 november 2017 16:12

145 FTE is per kwartaal ipv per jaar ; maal 4 geeft 580 is ongeveer 22%; als de 25% klopt, hebben ze al een beetje succes met terugdringen verloop, of het laatste kwartaal is een beetje variatie.

Marco Schramp 03 november 2017 10:26

Als Ordina 2605 FTE in dienst heeft en daarvan gaat 145 FTE het bedrijf verlaten, heeft het een verloop van 5.5%. Aangezien ieder volwassen bedrijf alleen al een verloop heeft van ongeveer 2.5% in verband met pensioenering, verlaat dus 3% het bedrijf op eigen initiatief. Dat is een getal waar geen enkel bedrijf zich zorgen over zou moeten maken. Sterker nog: dat is buitengewoon goed. En het is zeker geen 25% zoals in het artikel staat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.