Loopbaan

Carriere
Ook oververhitte IT-arbeidsmarkt koelt af

Ook oververhitte IT-arbeidsmarkt koelt af

Maar voorlopig blijft IT’er in zeer luxe positie.

© CC0 - Pixabay TeroVesalainen
5 augustus 2019

Maar voorlopig blijft IT’er in zeer luxe positie.

IT’ers verkeren nog altijd in een zeer luxe positie op de arbeidsmarkt. Toch is er ook op de IT-arbeidsmarkt zichtbaar dat de Nederlandse arbeidsmarkt afkoelt, blijkt uit het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van de Intelligence Group.

De onderhandelingspositie van sollicitanten wordt langzamerhand minder goed, zegt managing director Gijs de Haas van Dorsser van de Intelligence Group. “Voor het tweede kwartaal op rij zien we dat de afkoeling op de arbeidsmarkt doorzet. Het aantal actieve baanzoekers stijgt en het aantal tijdelijke contracten neemt toe. Ondanks dat de groei vertraagt, blijft het aantal vacatures historisch hoog en daarmee ook de krapte op de arbeidsmarkt.”

Sourcingsdruk

IT’ers verkeren nog steeds in een luxe positie, blijkt uit de cijfers. De sourcingsdruk (percentage mensen dat het laatste kwartaal voor een nieuwe baan benaderd is) is het hoogste in de IT-arbeidsmarkt. 55,5 procent wordt minimaal een keer per kwartaal benaderd. In het eerste kwartaal van dit jaar lag die druk nog wat hoger, namelijk op 57 procent. De sourcingsdruk is een belangrijke voorspeller van schaarste op de arbeidsmarkt.

Het is een van de indicatoren dat ook de IT-arbeidsmarkt langzaam begint af te koelen. Een andere indicator is het aantal vacatures; dat waren er dit kwartaal bijna 5000 minder dan een kwartaal eerder. En ook het aantal werknemers dat een vast contract kreeg dit kwartaal steeg niet vergeleken met een kwartaal eerder. Het aantal IT’ers dat actief een baan zoekt, nam ook iets toe, aldus de Intelligence Group.

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.