Overslaan en naar de inhoud gaan

Weer iets meer ICT'ers ingestroomd in de WW

Het UWV gaf in de maand juni weer wat meer nieuwe WW-uitkeringen uit aan ICT'ers dan een maand eerder. In totaal werden 408 nieuwe WW-uitkeringen toegewezen aan deze beroepsklasse, 127 meer dan in mei. Het totaal aantal WW-uitkeringen voor ICT'ers blijft echter ongeveer gelijk.
Developer toetsenbord
© Shutterstock
Shutterstock

Het is de tweede maand op rij dat de instroom in de WW weer iets toeneemt, blijkt uit cijfers van het UWV. In mei dit jaar werden 281 nieuwe WW-uitkeringen aan mensen met een ICT-beroep toegekend, wat ook ietsje meer was dan in april.

Arbeidsmarktexpert Jena de Wit van het UWV legde begin dit jaar tegenover AG Connect al uit dat de instroom altijd wat schommelt. “Dat heeft alles te maken met de vaste momenten waarop mensen een jaarcontract krijgen. Die lopen dan ook weer af, en dan stijgt het. Die schommeling wordt dus vooral door flexibele contracten veroorzaakt.” Ten opzichte van een jaar eerder neemt de instroom bovendien wel af: afgelopen juni werden 26 minder nieuwe WW-uitkeringen aan ICT'ers toegewezen dan in juni 2021.

Hbo'ers en mbo'ers in de WW

Het aantal lopende uitkeringen voor ICT'ers blijft dus wel nagenoeg gelijk. In juni dit jaar liepen 3.395 WW-uitkeringen voor ICT'ers, 23 minder dan in mei dit jaar. Daarmee zet de dalende trend die al zo'n twee jaar gaande is wel verder door. 

De meeste uitkeringen zijn nog altijd voor hbo'ers: 795 van de lopende uitkeringen is voor hen. Daarnaast zijn 760 WW-uitkeringen voor mbo-geschoolde ICT'ers. Verder zitten zowel 50-plussers als jongere ICT'ers in de WW. 1.620 lopende WW-uitkeringen zijn voor ICT'ers tussen de 27 en 50 jaar, 1.580 zijn voor 50-plussers. 

Steeds meer krapte

Ondertussen neemt de krapte op de IT-arbeidsmarkt alleen maar verder toe, meldde het UWV eerder deze maand. In het eerste kwartaal van 2022 ontstonden 27.950 nieuwe IT-vacatures en stonden 33.250 IT-vacatures open, beiden records. De arbeidsmarkt wordt dan ook als 'zeer krap' aangemerkt. 

Tegelijkertijd is de verwachting dat het aantal banen binnen de sector informatie & communicatie volgend jaar alleen maar blijft groeien. In een prognose van het UWV uit juni staat dat het totale aantal banen binnen deze sector tussen 2021 en 2023 met zo'n 3% groeit. Dat betekent dat het aantal banen binnen de sector dit jaar gemiddeld met 5.000 naar 385.000 stijgt en dat er in 2023 nog eens zo'n 6.000 bijkomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in