Overslaan en naar de inhoud gaan

Dalende lijn in werkloze ICT'ers zet weer verder door

Terwijl de spanning op de IT-arbeidsmarkt hoog blijft, neemt het aantal werkloze IT'ers alleen maar verder af. In de maand mei daalde het aantal lopende WW-uitkeringen binnen deze beroepsgroep opnieuw. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.
software review
© Shutterstock
Shutterstock

In totaal liepen er in mei 3.418 WW-uitkeringen voor IT'ers, 4,3% minder dan in april en 31,4% minder dan in mei 2021. Net als in andere maanden zijn de meeste uitkeringen voor hbo'ers (795) en mbo'ers (793). En het gaat nog altijd om IT'ers van alle leeftijden: krap 48% van de uitkeringen is voor IT'ers tussen de 27 en 50 jaar oud, net geen 47% is voor 50-plussers.

Toch is er deze maand wel iets van een stabilisering: de instroom in de WW bleef nagenoeg gelijk aan die van april. In totaal werden 281 nieuwe WW-uitkeringen aan IT'ers toegekend, 17,6% minder dan in mei 2021. De uitstroom nam juist ietsje toe: er werden 66 uitkeringen meer stopgezet dan in april dit jaar. 

Ongekende krapte 

Het UWV sprak begin mei nog van ongekende krapte op de IT-arbeidsmarkt. Van alle vacatures die in 2021 ontstaan zijn binnen de ICT-sector, is 63% moeilijk vervulbaar. Werkgevers in deze sector geven volgens het UWV vaker dan gemiddeld aan dat sollicitanten onvoldoende vakkennis hebben of niet over de benodigde werkervaring beschikken. Daarnaast zijn veel vacatures specialistisch van aard, waardoor ze volgens werkgevers moeilijk vervulbaar zijn. 

Ondertussen neemt de krapte alleen maar verder toe. Volgens detacheerder Yacht waren er in het eerste kwartaal gemiddeld 4,6 openstaande vacatures voor iedere werkzoekende IT'er, wat een nieuw record is. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in