Overslaan en naar de inhoud gaan

Half miljoen ICT'ers in Nederland

Het aantal mensen met een technisch beroep én het aantal technische vacatures waren nog nooit zo hoog als nu. Dat blijkt uit de Monitor Techniekpact, een coproductie van het Techniekpact, Platform Talent voor Technologie en de Rijksoverheid. Alleen al het aantal ICT'ers in Nederland groeide naar krap een half miljoen.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het totaal aantal mensen met een technisch beroep is in 2021 met 6% gestegen ten opzichte van vorig jaar, naar 1.762.0000. Dat terwijl het totaal van de werkende beroepsbevolking met slechts 3% steeg, aldus Monitor Techniekpact. Het aantal ICT'ers blijkt het hardst van allemaal te stijgen: in 2013 waren er nog 288.000 ICT'ers in Nederland, tegenover 499.000 in 2021. Daarmee is het percentage personen met een ICT-beroep onder de totale werkzame beroepsbevolking gegroeid van 3,5% in 2013 tot 5,4% in 2021.

Het overgrote deel van die ICT'ers is nog relatief jong: 45% is tussen de 36 en 54 jaar, 35% 35 jaar of jonger. Daarnaast blijken mannen nog altijd in de meerderheid: slechts 16% van de ICT'ers in Nederland is vrouw. Verder valt op dat het merendeel helemaal niet hoog opgeleid is: 40% is middelbaar opgeleid en 21% heeft een basisopleiding. 38% is hoogopgeleid. 

Enorme krapte

Ondanks die groei in het aantal ICT'ers, blijft er sprake van enorme krapte. Het aantal openstaande vacatures groeide van 11.000 in het eerste kwartaal van 2016 naar 23.700 in het laatste kwartaal van 2021. Het grootste tekort bestaat volgens Monitor Techniekpact onder software- en applicatieontwikkelaars en databank- en netwerkspecialisten. 

"‘Het is echt alle hens aan dek. De vraag zal alleen maar verder toenemen", zegt Techniekpactvoorzitter Thea Koster over het algehele tekort aan technische, goed opgeleide professionals. "Grotendeels komt dit door de energietransitie. Maar technologische kennis is ook hard nodig om onze processen, in alle sectoren, efficiënter en innovatiever te maken zodat we met minder mensen meer werk kunnen doen. Het zou daarom goed zijn als er in derde ronde van het Nationaal Groeifonds ook een aanvraag hiervoor komt."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in