Overslaan en naar de inhoud gaan

VS willen 100 miljard dollar investeren in AI-onderzoek

De Verenigde Staten willen 100 miljard dollar (90 miljard euro) investeren in onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI). Daar circuleert nu een voorstel voor in het Congres, dat volgens Senate Minority Leader Chuck Schumer van zowel de Democraten als de Republikeinen steun krijgt.
Kunstmatige intelligentie.
© Pixabay
Pixabay

Schumer liet tijdens een conferentie van de National Security Commission over AI weten dat er een conceptvoorstel rondgaat, schrijft Axios. Dat voorstel wordt niet alleen door het Congres bekeken, maar ook door bedrijven.

Als het voorstel wordt aangenomen, moet er in een periode van vijf jaar tijd in totaal 100 miljard dollar vrijgemaakt worden voor AI-onderzoek. Dat geld gaat dan naar universiteiten, bedrijven en defensie-organisaties. 

Het voorstel creëert ook een nieuw agentschap onder de National Science Foundation, dat zich richt op opkomende technologie. Dit agentschap moet daarvoor nauw samenwerken met de DARPA, een instantie dat defensie-gerelateerd onderzoek financiert. 

Geen volledige steun van Trump

Hoewel het voorstel goedkeuring krijgt van leden van de twee grootste partijen in het Congres, krijgt het volgens Axios niet de volledige steun van president Donald Trump of de meerderheidsleider in het Senaat Mitch McConnell.

Dat is opvallend, aangezien Trump in februari nog een presidentieel bevel om meer middelen en investeringen toe te wijzen aan onderzoek, promotie en training op het gebied van AI ondertekende. Zijn regering instrueerde overheidsinstanties bovendien om prioriteit te geven aan AI-investeringen en onderzoek en ontwikkeling. 

Het voorstel komt daarentegen wel tegemoet aan de vraag van Amerikaanse techbedrijven. Zij zeiden in september dat de geplande investering van 1 miljard dollar in 2020 voor AI-onderzoek veel te weinig is. De bedrijven vreesden dat de VS zijn voorsprong op dit gebied kwijt zouden raken. 

Investeringen in Nederland

In Nederland wordt overigens ook flink geïnvesteerd in AI. Het kabinet zei in oktober twee miljard euro in zeven jaar tijd te willen investeren in de ontwikkeling van AI. Daarmee verdubbelt het kabinet zijn eigen investering in de techniek. Dit jaar ging er namelijk 64 miljoen euro naar AI. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in