Overslaan en naar de inhoud gaan

'Overheid VS investeert te weinig in AI'

Amerikaanse techbedrijven vinden de geplande investeringen van de overheid van 1 miljard dollar voor AI-onderzoek veel te weinig. Zij vrezen hierdoor de voorsprong van de VS op dit vlak kwijt te raken.
Kunstmatige Intelligentie
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De Amerikaanse federale overheid kondigde eerder deze week aan dat zij bijna een miljard dollar in AI-onderzoek zal steken om de concurrentiepositie van de VS in dit vakgebied te versterken. Daarbij zijn de uitgaven aan AI voor defensie-doeleinden niet inbegrepen. De investeringen zijn bedoeld voor het fiscale jaar 2020, dat in september 2020 eindigt.

Niettemin vinden onder meer Nvidia en Intel een miljard bij lange na niet genoeg, zo meldt de Wall Street Journal. De bedrijven wijzen er op dat China inmiddels veel harder aan de slag is gegaan met AI dan de VS en de EU. Dat komt waarschijnlijk doordat Chinese bedrijven en burgers zouden het belang van AI heel goed begrijpen, veronderstelt het onderzoeksinstituut Center for Data Innovation in een rapport dat vorige maand uitkwam. China verklaarde eerder al dat het in 2030 wereldleider in AI wil zijn. De federale overheid stelt juist trots dat de uitgaven aan AI vergeleken met 2016 zeer sterk zijn gestegen. Toen werd er 1 miljard dollar in gestoken maar dan inclusief defensie. Nu is dat eenzelfde bedrag, maar zonder defensie.

De VS is bepaald niet het enige land dat zegt fors te willen investeren in aI. Onder meer China, Finland, Duitsland en Frankrijk hebben eveneens grootse plannen.

Nederland

Ook de Nederlandse overheid heeft grootse plannen met AI. Zo zal volgende maand de Nederlandse AI Coalitie worden opgericht. Hierin verenigen zich bedrijven, wetenschappers en de overheid. De coalitie is een idee van de Taskforce AI, die is opgezet door MKB-Nederland, VNO-NCW, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK. De Rijksoverheid zal na de zomer met een nationale AI-visie komen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in