Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Kunstmatige Intelligentie

'Overheid VS investeert te weinig in AI'

Één miljard is bij lange na niet genoeg'

© CC BY 2.0 - Flickr.com Gwydion M. Williams
12 september 2019

Één miljard is bij lange na niet genoeg'

Amerikaanse techbedrijven vinden de geplande investeringen van de overheid van 1 miljard dollar voor AI-onderzoek veel te weinig. Zij vrezen hierdoor de voorsprong van de VS op dit vlak kwijt te raken. 

De Amerikaanse federale overheid kondigde eerder deze week aan dat zij bijna een miljard dollar in AI-onderzoek zal steken om de concurrentiepositie van de VS in dit vakgebied te versterken. Daarbij zijn de uitgaven aan AI voor defensie-doeleinden niet inbegrepen. De investeringen zijn bedoeld voor het fiscale jaar 2020, dat in september 2020 eindigt.

Niettemin vinden onder meer Nvidia en Intel een miljard bij lange na niet genoeg, zo meldt de Wall Street Journal. De bedrijven wijzen er op dat China inmiddels veel harder aan de slag is gegaan met AI dan de VS en de EU. Dat komt waarschijnlijk doordat Chinese bedrijven en burgers zouden het belang van AI heel goed begrijpen, veronderstelt het onderzoeksinstituut Center for Data Innovation in een rapport dat vorige maand uitkwam. China verklaarde eerder al dat het in 2030 wereldleider in AI wil zijn. De federale overheid stelt juist trots dat de uitgaven aan AI vergeleken met 2016 zeer sterk zijn gestegen. Toen werd er 1 miljard dollar in gestoken maar dan inclusief defensie. Nu is dat eenzelfde bedrag, maar zonder defensie.

De VS is bepaald niet het enige land dat zegt fors te willen investeren in aI. Onder meer China, Finland, Duitsland en Frankrijk hebben eveneens grootse plannen.

Nederland

Ook de Nederlandse overheid heeft grootse plannen met AI. Zo zal volgende maand de Nederlandse AI Coalitie worden opgericht. Hierin verenigen zich bedrijven, wetenschappers en de overheid. De coalitie is een idee van de Taskforce AI, die is opgezet door MKB-Nederland, VNO-NCW, TNO, de VSNU en het ministerie van EZK. De Rijksoverheid zal na de zomer met een nationale AI-visie komen.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.