Innovatie & Strategie

Analytics
Trump

Trump beveelt: meer AI-ontwikkeling

President Donald Trump tekent 'executive order' om R&D voor AI meer middelen te geven.

© WhiteHouse.gov
12 februari 2019

President Donald Trump tekent 'executive order' om R&D voor AI meer middelen te geven.

De regering van de Verenigde Staten wil de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) een flinke oppepper geven. Specifiek: de Amerikaanse ontwikkeling van AI. Daarvoor heeft president Donald Trump gisteren een presidentieel bevel ondertekend om meer middelen en investeringen toe te wijzen aan onderzoek, promotie en training op het gebied van AI.

Onder het zogeheten American AI Initiative worden nu echter geen concrete fondsen vrijgemaakt of toegewezen aan AI. Het onderzoeken ernaar, aanprijzen ervan en onderwijzen erin moet worden bevorderd door bestaande budgetten anders aan te wenden. De regering Trump instrueert overheidsinstanties om prioriteit te geven aan AI-investeringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D), meldt persbureau Reuters. Daarnaast moet er meer toegang tot overheidsdata worden verleend voor AI-ontwikkelwerk.

Industrieën van de toekomst

Ondanks het ontbreken van specifieke fondsen voor het Amerikaanse AI-initiatief wil het Witte Huis wel meer inzicht in de bestedingen aan R&D die is gerelateerd aan AI. Investeringen in kunstmatige intelligentie zijn volgens de overheid "kritiek voor het creëeren van de industrieën van de toekomst, zoals zelfrijdende auto's, industriële robots, algoritmes voor diagnoses van ziektes, en meer". Hierbij staat ook de internationale positie van de VS op het spel, tegenover een grootmacht als China die al veel investeert in AI-ontwikkeling.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.