Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Mona Keijzer

Kabinet wil 2 miljard euro aan AI besteden

Komende 7 jaar 2 miljard voor AI, vanuit overheid én bedrijfsleven.

Mona Keijzer © Rijksoverheid
8 oktober 2019

Komende 7 jaar 2 miljard voor AI, vanuit overheid én bedrijfsleven.

Het kabinet wil samen met bedrijven over zeven jaar twee miljard euro uitgeven aan de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Daarbij wil de overheid haar eigen bijdrage verdubbelen.

Dat meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) dinsdag bij de lancering van de strategie van het kabinet voor kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI). De mogelijkheden van AI om menselijk denkvermogen te imiteren en om zelfstandig problemen op te lossen, bieden volgens het kabinet veel kansen.

AI voor mens en maatschappij

Daarom gaat Keijzer samen met bedrijven een coalitie aan om ervoor te zorgen dat kunstmatige intelligentie kan worden ingezet "voor mens en maatschappij". Nederland moet koploper blijven op digitaal gebied. In 2019 investeert Nederland 64 miljoen euro in kunstmatige intelligentie. Dat bedrag verdubbelt het kabinet de komende jaren.

“AI verandert nu al onze wereld ingrijpend", verklaart Keijzer. "We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken. Met deze gecoördineerde kabinetsaanpak leggen we de basis voor een goede bijdrage van AI aan onze maatschappij, banen en inkomsten en zorgen we dat Nederland een innovatieve koploper blijft. Daar hoort ook de ambitie bij om op korte termijn het forse bedrag, dat bedrijven, kennisinstellingen en overheden al samen investeren, verder te verhogen.”

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.