Overslaan en naar de inhoud gaan

TNO en CBS willen AI-gebruik transparanter en eerlijker maken

Het CBS en TNO slaan de handen ineen om het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de publieke sector te stimuleren. De organisaties starten een aantal maatschappelijke programma's waar overheidsinstanties, bedrijven en onderzoeksinstellingen aan mee kunnen doen. Er komt veel aandacht voor de ethische, juridische en organisatorische randvoorwaarden van AI-gebruik.
Kunstmatige intelligentie.
© Pixabay
Pixabay

De focus op randvoorwaarden voor verantwoord AI-gebruik in de publieke sector wordt door het CBS en TNO beloofd in een gezamenlijk persbericht. De twee organisaties komen via hun samenwerking 'TNO-CBS Partnership for Trusted AI' met een aantal programma's die gekoppeld zijn aan maatschappelijke thema's uit het innovatiebeleid van het kabinet. Die thema's hebben betrekking op landbouw, water en voedsel, gezondheid en zorg, de energietransitie, duurzaamheid en veiligheid. Geïnteresseerde partijen kunnen contact opnemen met het CBS of TNO voor meer informatie over eventuele deelname. 

Toetsbaar en transparant

De geïnitieerde programma's moeten 'toetsbare en transparante technieken voor AI' opleveren, met nadruk op de publieke sector. Experimenteren en werken met AI is nieuw en brengt onbekende vragen en uitdagingen met zich mee. Het CBS en TNO willen een 'eerlijke en verantwoordelijke' omgang met AI en vinden het daarom noodzakelijk dat de gebruikte AI-technologie duidelijk en eerlijk is. Om dat te bewerkstelligen, komt er in de innovatieprogramma's aandacht voor de ethische, juridische en organisatorische randvoorwaarden van werken met AI. 

De samenwerking richt zich op twee pijlers: AI-toepassingen in het publieke domein en standaarden voor AI. Deze pijlers vertonen overlap omdat de experimenten uit de eerste pijler bijdragen aan bij het ontwikkelen van standaarden voor 'transparant, eerlijk en toetsbaar' AI-gebruik. 

Nederlandse AI Coalitie

De aankondiging van het CBS en TNO komt - niet toevallig - in dezelfde week als de oprichting van de Nederlandse AI Coalitie. Deze coalitie bestaat uit tientallen overheidsinstanties, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen, aangevuld met gebruikers. AG Connect publiceerde vanmorgen al een interview met Kees van der Klauw, coalitiestrateeg bij het programmabureau van de Nederlandse AI Coalitie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in