Overslaan en naar de inhoud gaan

Voormalige werknemers klagen Twitter aan wegens seksisme

Twee voormalige werknemers van Twitter hebben het bedrijf aangeklaagd wegens seksisme. De beide vrouwen en hun advocaat stellen na een analyse dat het sociale medium een disproportionele hoeveelheid vrouwen heeft ontslagen. Het is de derde zaak namens voormalige werknemers van Twitter sinds Elon Musk aan kop staat bij het bedrijf.
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De zaak draait om de grote ontslagronde begin november, toen Musk besloot om ongeveer 3.700 banen - of de helft van het personeelsbestand - te schrappen. Al snel daarna werd een rechtszaak aangekondigd door voormalige werknemers, omdat Musk hen onvoldoende op de hoogte zou hebben gesteld van het aankomende ontslag. Dat is in strijd met de Amerikaanse wet.

Inmiddels is geanalyseerd hoe die ontslagen verdeeld waren over verschillende groepen. En volgens die analyse is 57% van alle vrouwelijke werknemers ontslagen, terwijl slechts 47% van alle werknemers destijds vrouw was, schrijft Business Insider. Daarmee zou een disproportionele groep vrouwen de deur zijn gewezen. "Vrouwen bij Twitter hebben nooit een goede kans gehad om eerlijk behandeld te worden toen Elon Musk het bedrijf besloot te kopen", zegt advocaat Shannon Liss-Riordan tegenover de nieuwswebsite.

"In plaats daarvan hebben ze doelwitten op hun rug gekregen en liepen ze een groter risico om hun baan te verliezen dan mannen, ongeacht hun talent en bijdragen." De advocaat voegt toe dat dit de vierde klacht is die zij ingediend heeft tegen Twitter onder leiding van Musk. "En, omdat we weten dat hij denkt dat hij boven de wet staat, denk ik niet dat dit de laatste is."

Derde zaak

Ook de eerste zaak werd dus door Shannon Liss-Riordan aangespannen namens de voormalige werknemers van Twitter. En in de tussentijd zijn er nog twee aangekondigd. Zo stelt een andere zaak dat Twitter mindervalide werknemers discrimineerde, door hen te verplichte om naar kantoor te komen zonder dat hier redelijke accomodatie voor aangeboden wordt. Dat is wel verplicht onder de California Fair Employment and Housing Act. 

De advocate zegt dat ze die klacht nog verder aangepast heeft, om een vierde probleem mee te nemen. Die gewijzigde klacht stelt dat werknemers die op ouderschapsverlof waren of wilden gaan ook disproportioneel hard geraakt werden door ontslagen.

Twitter heeft tegenover Business Insider nog geen reactie gegeven op de aanklacht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in