Innovatie & Strategie

Branche
Trump China

'Volledige VS-ban dreigt voor Huawei en ZTE'

Trump zou de Chinese telecom- en smartphonemakers Huawei en ZTE in de ban willen doen.

27 december 2018

Trump zou de Chinese telecom- en smartphonemakers Huawei en ZTE in de ban willen doen.

De Amerikaanse president Donald Trump denkt erover na om bedrijven uit zijn land te verbieden telecomapparatuur van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE te gebruiken. Trump wil een nationale noodsituatie afkondigen om dat te bewerkstelligen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

Het zou een definitieve stap zijn om Huawei en ZTE van de Amerikaanse markt te weren. Volgens de Verenigde Staten werken de twee ondernemingen samen met de Chinese regering. De communistische overheid in Peking zou de netwerkapparatuur van Huawei en ZTE kunnen gebruiken om Amerikanen te bespioneren, aldus de Amerikaanse verdenking.

Al 8 maanden in wording

Het presidentiële besluit, waar Trump al ruim acht maanden over nadenkt, zou in januari getekend kunnen worden. Het Amerikaanse ministerie van Handel zou dan kunnen verordenen dat bedrijven geen netwerkapparatuur mogen aanschaffen van buitenlandse bedrijven die een risico vormen voor de nationale veiligheid.

China wil niet reageren omdat er nog geen officieel besluit ligt. Wel liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten dat de feiten voor zich spreken. "Sommige landen hebben zonder bewijs en uit naam van nationale veiligheid de normale uitwisseling van technologie gepolitiseerd en zelfs tegengewerkt", schrijft persbureau ANP op uit de mond van de ministeriële woordvoerder. Huawei, ZTE en het Witte Huis reageerden niet.

Groei in Europa

Huawei, dat ook bijvoorbeeld telefoons maakt, kondigde aan dit jaar te verwachten de omzet met ruim een vijfde te verhogen naar ruim 95 miljard euro. Het bedrijf heeft al 26 contracten afgesloten voor het leveren van 5G-apparatuur. Het bedrijf zet fors in op technologische innovatie in Europa, waar het op smartphonegebied in korte tijd is doorgedrongen in de top drie van leveranciers. Inmiddels leven ook in Europa echter zorgen en zelfs wantrouwen, met name over Huawei en 5G-infrastructuur dan.

Lees meer over
2
Reacties
Bop 27 december 2018 17:04

Helemaal mee eens. Los van hun annexaties (Tibet, Oeigoeren, 'Chinese' zee, ..) en gebrek aan mensenrechten, 'samenwerking' met de Chinezen is in de praktijk kennis weggeven. Gebruik maken van hun mensen of apparatuur betekent hetzelfde, maar dan ongemerkt gestolen.

Zie bijvoorbeeld deze documentaire eens.
https://www.youtube.com/watch?v=XNpnULe7tkQ

M. Commandeur 27 december 2018 12:46

'n Vreselijke kerel, die Trump maar dit lijkt me een juiste stap.
Wat is de rol van de Huawei en ZTE in het bouwen en overeind houden van de Chinese firewall, het onderdrukken van de Oeigoeren * en de Tibetanen **, de camera's voor het 'sociale' spionage-netwerk met gezichtherkenning, cyberspionage vanuit China, ...? De houding van China tegenover landen rondom te Zuid-Chinese zee wordt ook steeds brutaler. Taiwan wordt op een agressieve manier gedwongen zich aan te sluiten bij China, ten koste van ... . Wordt wakker mensen, zouden wij ditzelfde gedrag pikken van de Duitsers? Waarvoor herdenken wij op 4 mei?
Het lijkt me onmogelijk om óns dan te overtuigen dat het verantwoord is om apparatuur van Chinese firma's te gebruiken voor onze strategische communicatie-infrastructuur.
* https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/stop-met-zwijgen-over-de-chine…
** https://www.savetibet.nl/
Allemaal een oprecht vredig 2019!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.