Management

Juridische zaken
Chinese vlag

'Verbazingwekkend dat EU techbedrijven niet beter tegen China beschermt'

VS-ambassadeur wil dat EU en VS samen optrekken tegen China. 

8 januari 2020

VS-ambassadeur wil dat EU en VS samen optrekken tegen China. 

Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, vindt het "verbazingwekkend" dat de Europese lidstaten eigen technologiebedrijven als Ericsson en Nokia niet krachtiger verdedigen tegen hun door de Chinese staat gesteunde rivaal Huawei. Dat stelt hij in een interview met opinieblad Forum van ondernemersorganisatie VNO-NCW.

Hoekstra noemt China in het blad een 'valsspeler'. "China steelt welvaart en intellectueel eigendom van Westerse bedrijven. Dat kan omdat China door de Wereldhandelsorganisatie nog steeds als ontwikkelingsland wordt beschouwd. Daardoor krijgt het vrijheden die de ontwikkelde landen niet hebben."

De ambassadeur vindt dan ook dat de Europese Unie en Nederland samen met de Verenigde Staten tegen China moeten optrekken. "Straks kunnen jullie alleen nog technologie kopen van Chinese of Amerikaanse bedrijven", spreekt Hoekstra waarschuwend in het interview met opinieblad Forum.

Volgens Hoekstra maken Nederlandse ondernemers en burgers zich net als de VS zorgen over het "langzame opereren van de Nederlandse overheid". 

Kabinet stelt wel eisen

De VS maken zich al enige tijd zorgen over Chinese spionage via bedrijven uit het land. Zo is het land bang dat telecomapparatuur van Huawei misbruikt wordt voor spionage in de VS via de telecomnetwerken. 

Apparatuur van Huawei wordt daarom door de Amerikaanse overheid geweerd uit netwerken. De VS dringen bovendien bij bondgenoten aan op eenzelfde verbod. In Nederland geldt zo'n verbod niet, al kondigde het kabinet in juli wel aan dat er verplichte extra veiligheidsmaatregelen komen voor netwerken om bijvoorbeeld spionage te voorkomen.

Eisen voor 5G

In december kwam naar buiten dat het kabinet de eisen voor de uitrol van het 5G-netwerk zou hebben uitgebreid. Daardoor maakt Huawei minder kans om producten en diensten te leveren voor kritieke delen van het netwerk. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.