Beheer

Netwerken
5g

Kabinet weert Huawei met meer eisen aan 5G-netwerk

Vrees voor spionage blijft

© KPN
3 december 2019

Vrees voor spionage blijft

Het kabinet heeft de eisen die het stelt aan de uitrol van het 5G-netwerk uitgebreid. Het resultaat daarvan is dat Huawei nog minder kans heeft om producten en diensten te leveren voor de aanleg van kritieke delen van het netwerk. 

Dat meldt Nieuwsuur op basis van bronnen. 

Het kabinet en de AIVD maken zich al langer zorgen over het gebruik van apparatuur van Huawei omdat het vreest voor Chinese spionage. Eerder dit jaar meldde het kabinet al dat het de eisen aan de uitrol van G5 zou uitbreiden om spionage via 5G-apparatuur zoveel mogelijk te voorkomen. Huawei is een belangrijke leverancier van apparatuur voor 5G-netwerken. Internationaal wordt gevreesd dat het communistische regime hiervan gebruik kan maken om te spioneren. Huawei zelf ontkent dit nadrukkelijk.

Staatssecretaris Mona Keijzer zal later deze week bekend maken om welke eisen het precies gaat. 

In juli maakten Keijzer en minister Grapperhaus al duidelijk dat er extra eisen zouden gesteld worden aan telecomaanbieders die in aanmerking willen komen voor het frequenties om het 5G-netwerk te gebruiken in Nederland. Die komen neer op extra veiligheidsmaatregelen om te voorkomen dat het netwerk voor spionage kan worden gebruikt. Daarbij zal het kabinet een Europese aanpak steunen. Keijzer spreekt vandaag in Brussel in EU-verband over dit onderwerp.

Lees meer over
1
Reacties
Mart 03 december 2019 16:21

Waarom maakt iedereen zich druk over het Chinese Huawei, en niemand over het Amerikaanse Cisco. Daar zitten vast ook achterdeurtjes in...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.