Beheer

Security
Grapperhaus

Extra veiligheidseisen voor 5G-aanbieders in Nederland

Telecomaanbieders die 5G willen aanbieden in Nederland moeten extra veilig zijn.

Ferd Grapperhaus © Rijksoverheid
1 juli 2019

Telecomaanbieders die 5G willen aanbieden in Nederland moeten extra veilig zijn.

Telecomaanbieders die een gooi doen naar frequenties om het 5G-netwerk in Nederland te gebruiken, worden verplicht extra veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het netwerk bijvoorbeeld voor spionage kan worden gebruikt. Dat vinden minister Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer.

Het kabinet wil eind dit jaar de frequenties veilen, zodat telecombedrijven het nieuwe mobiele netwerk 5G kunnen aanbieden, maar de Tweede Kamer en de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s die zijn verbonden aan het uitrollen van het netwerk. Het kabinet heeft daarom laten onderzoeken hoe het zich kan behoeden voor problemen met de veiligheid van het netwerk.

Angst voor Chinese spionage

De angst voor veiligheidsproblemen bij de aanleg van het 5G-netwerk komt vooral door de positie van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf is een van de gegadigden voor levering van apparatuur voor 5G-netwerken, maar de angst heerst dat het communistische regime van China op deze manier makkelijk kan spioneren. Die spionage zou óf via Huawei óf zelfs door die elektronicafabrikant worden gepleegd, zo luidt de verdenking. Huawei zelf spreekt deze aantijgingen tegen.

Het kabinet sluit Huawei niet officieel uit als kandidaat voor de 5G-frequenties. Verder geeft het kabinet aan dat het een Europese aanpak zal steunen. De Europese Commissie pleitte eerder dit jaar al voor een gezamenlijke Europese aanpak. Op woensdagavond deze week debatteert de Tweede Kamer over de uitrol van het 5G-netwerk. Keijzer en Grapperhaus informeren de Kamer vertrouwelijk over de invulling van de aangescherpte eisen voor telecomaanbieders.

1
Reacties
Hans Cuppen 02 juli 2019 13:46

Hoe zit het met de eisen aan de gezondheidsaspecten van de 5G-straling?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.