Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra veiligheidseisen voor 5G-aanbieders in Nederland

Telecomaanbieders die een gooi doen naar frequenties om het 5G-netwerk in Nederland te gebruiken, worden verplicht extra veiligheidsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat het netwerk bijvoorbeeld voor spionage kan worden gebruikt. Dat vinden minister Ferd Grapperhaus van Justitie en staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer.
Ferdinand Grapperhaus
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Het kabinet wil eind dit jaar de frequenties veilen, zodat telecombedrijven het nieuwe mobiele netwerk 5G kunnen aanbieden, maar de Tweede Kamer en de Europese Unie maken zich zorgen over de veiligheidsrisico’s die zijn verbonden aan het uitrollen van het netwerk. Het kabinet heeft daarom laten onderzoeken hoe het zich kan behoeden voor problemen met de veiligheid van het netwerk.

Angst voor Chinese spionage

De angst voor veiligheidsproblemen bij de aanleg van het 5G-netwerk komt vooral door de positie van de Chinese telecomgigant Huawei. Het bedrijf is een van de gegadigden voor levering van apparatuur voor 5G-netwerken, maar de angst heerst dat het communistische regime van China op deze manier makkelijk kan spioneren. Die spionage zou óf via Huawei óf zelfs door die elektronicafabrikant worden gepleegd, zo luidt de verdenking. Huawei zelf spreekt deze aantijgingen tegen.

Het kabinet sluit Huawei niet officieel uit als kandidaat voor de 5G-frequenties. Verder geeft het kabinet aan dat het een Europese aanpak zal steunen. De Europese Commissie pleitte eerder dit jaar al voor een gezamenlijke Europese aanpak. Op woensdagavond deze week debatteert de Tweede Kamer over de uitrol van het 5G-netwerk. Keijzer en Grapperhaus informeren de Kamer vertrouwelijk over de invulling van de aangescherpte eisen voor telecomaanbieders.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in