Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer woest over tegenwerking BIT

Het Bureau ICT Toetsing moet volgens een brede vertegenwoordiging van de Tweede Kamer juist worden versterkt en moet een onafhankelijke positie krijgen.
Kees Verhoeven
© CC BY SA 2.0 - Flickr.com
CC BY SA 2.0 - Flickr.com

"Iedereen vond dat er miljarden verspild werden", zegt Kees Verhoeven (D66) in Met het Oog op Morgen. "De Kamer heeft gezegd dat we daar verandering in moeten aanbrengen en het BIT is daar de belangrijkste aanjager voor. Zij worden nu als een vervelende luis in de pels gezien, terwijl die luis in de pels juist nodig is."

Jan Middendorp van de VVD wil op korte termijn zekerheid dat het BIT verder kan. Hij vreest dat de hooggekwalificeerde mensen die er nu werken, vertrekken als niet zeker is dat het mandaat van het BIT met minimaal 5 jaar wordt verlengd.

Uit een belrondje van de NOS, blijkt dat ook de SP vindt dat de taak van het BT pas is afgelopen als de ICT-projecten bij de overheid vlekkeloos verlopen. "Van het BIT zijn we voorlopig niet af." Ook Harry van der Molen van het CDA pleit dat er betere waarborgen komen voor de onafhankelijkheid van het BIT.

BIT aan zijden draadje

De Tweede Kamer is overtuigd van het nut en noodzaak van het BIT. Het bureau heeft al miljoenen schade weten te voorkomen door een kritische evaluatie van ICT-projecten bij de overheid. Ambtenaren op ministeries zijn echter niet gelukkig met de activiteiten van het BIT omdat voorgenomen projecten vertraging oplopen of vroegtijdig worden afgebroken. De invloed van de ambtenaren op de regering lijkt groot, nu het ministerie van Binnenlandse Zaken geen duidelijkheid wil geven over het voortbestaan van het BIT.

Staatssecretaris Raymond Knops (BZK) heeft weliswaar gezegd zorgen te hebben over de positie van het BIT en maatregelen te hebben genomen. Zo kan het BIT nu rechtstreeks rapporteren aan ministers in plaats van via de ambtenarentop. Maar hij wil nog niet verder gaan dan een verlening van het BIT-mandaat voor een half jaar.

De VVD heeft een Kamerdebat met de staatssecretaris aangevraagd om de gang van zaken en het voorbestaan van het BIT aan de orde te stellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in