Management

IT beheer
Tweede Kamer

BIT-debat in Tweede Kamer over tegenwerking door BZK

Tweede Kamer debatteert over problemen ICT-waakhond BIT.

© Tweede Kamer
5 september 2019

Tweede Kamer debatteert over problemen ICT-waakhond BIT.

De Tweede Kamer gaat in debat met staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) over de problemen bij het Bureau ICT Toetsing (BIT). Inzet van dit debat is het conflict tussen BIT en de top van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierover is nu politieke ophef opgelaaid nadat dagblad NRC deze slepende kwestie heeft belicht.

Het BIT doet onafhankelijk onderzoek naar het nut en de haalbaarheid van ICT-projecten van de overheid, maar door het conflict is de onafhankelijkheid van de toezichthouder in gevaar gekomen en is de bureaumanager opgestapt. Daarnaast spreekt de Toezichtsraad van het BIT van inmenging door de ambtelijke top. Dat is volgens VVD-Kamerlid Jan Middendorp "zeer zorgelijk".

Mislukte overheidsprojecten

"Nederlanders willen een digitale overheid die werkt, en hebben genoeg van mislukte ICT-projecten", aldus Middendorp. Hij heeft een debataanvraag ingediend die brede steun heeft gekregen in de Tweede Kamer.

2
Reacties
Ruud Leether 06 september 2019 17:25

Ik vraag me werkelijk af waarop Westerhof zijn opmerking als zou Hilhorst haar vertrek grotendeels aan zichzelf te wijten hebben, nu eigenlijk baseert. Op dat ene artikel in de NRC van vorig jaar ? Vooropgesteld dat Hilhorst haar functie (vooralsnog slechts) tijdelijk heeft neergelegd is de aangehaalde kwestie op geen enkel moment aantoonbaar van invloed geweest op het functioneren van het BIT laat staan relevant voor het onderhavige geschil. Waar het hier (wel) om gaat is weinig anders dan een ordinaire strijd om behoud van macht en aanzien gevoerd door met name de ambtelijke top van BZK. Een strijd gevoed door een steeds verder oplopende irritatie over de voortdurende en terechte kritiek van het BIT op de ondermaatse wijze waarop de overheid nog te vaak ICT-projecten opzet en uitvoert. Het is dan ook) minst genomen buitengewoon flauw nu ineens publiekelijk een verband tussen die affaire en het neerleggen van haar functie door Hilhorst te leggen. Doe je dat toch dan moet je in ieder geval heel goed weten waarover je praat. Gelukkig heeft de Kamer het werkelijk onderliggende probleem inmiddels helder in beeld.

P.J. Westerhof LL.M MIM 06 september 2019 13:23

Middendorp heeft zijn boven geciteerde tweet over "Zeer verontrustend verhaal over de digitalisering van onze overheid in @NRC vanmorgen." inmiddels aangepast.

Terecht, want op het 'onderzoek van NRC' valt wel het nodige af te dingen. De ontwikkelingen en het steekspel rond het BIT zijn wel wat breder en genuanceerder dan daar wordt gesuggereerd.
Zo blijft in het NRC-artikel o.a. het ronduit zwalkende beleid van de verantwoordelijk ministers en staatssecretarissen buiten beeld.
Maar ook dat Hilhorst haar vertrek - 'ondanks lovende kritieken' - grotendeels aan zichzelf te wijten had. Zie o.a. ook NRC's eigen
artikel van 28-7-2018 [ https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/28/ingreep-bij-binnenlandse-zaken-weg… ]

Benieuwd of het stukje 'integriteit aan de top' bij het BIT tijdens het kamerdebat óók aan de orde komt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.