Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuw hoofd BIT moet tóch strategie voor lange termijn maken

Het nieuwe hoofd Bureau ICT-Toetsing (BIT) moet een uitvoerbare strategie ontwikkelen, waarmee het BIT stevig wordt positioneerd als dé onafhankelijke ICT-toezichthouder van de rijksoverheid. Dat schrijft de rijksoverheid in de vacature voor het hoofd BIT die deze week werd gepubliceerd. Het lijkt er op dat het nieuwe hoofd BIT een strategie moet ontwikkelen voor de lange termijn en niet alleen maar op de winkel moet passen.
Rijksoverheid zoekt ICT'ers
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De vacature voor een nieuw hoofd BIT ontstond na het vertrek van het vorige hoofd Cokky Hilhorst. Zij werd in een onafhankelijke rapportage genoemd als een belangrijke factor voor het succes van het bureau – waarover bij de start nog wat scepsis was. In de vacaturetekst wordt opnieuw gevraagd naar een onafhankelijk persoon en iemand die inhoudelijk durft te staan voor de adviezen.

De nieuwe strategie moet bijvoorbeeld antwoord geven op de vraag of het BIT alleen de allergrootste ICT-projecten moet toetsen of dat er meer en periodiek getoetst moet worden. Ook gaat het nieuwe hoofd bepalen of de taken en verantwoordelijkheden moeten worden uitgebreid door ook een toetsingsinstituut te worden voor algoritmen, cyber en onderhoud van ICT-systemen.

Beleidsdoorlichting

Het zijn vragen waar Knops, samen met zijn ambtenaren, nu ook over nadenkt. Het BIT werd in 2015 initieel opgezet voor vijf jaar met de mogelijkheid tot een verlenging van twee jaar. Het orgaan werd opgericht na het eindrapport Grip op ICT van de Commissie Elias. Knops verlengde het instellingsbesluit voor het BIT met een half jaar; tot 31 december 2020. Ondertussen wordt er een beleidsdoorlichting gedaan van het BIT. Begin juni werd een motie aangenomen die de staatssecretaris vraagt deze beleidsdoorlichting voor Prinsjesdag af te ronden. Het lijkt er nu op dat het nieuwe hoofd ook nog wat te zeggen gaat hebben over de strategie van het BIT en dat de uitkomst van de beleidsdoorlichting dus nog even op zich laat wachten. Geïnteresseerden kunnen tot 1 september reageren op de vacature. 

De staatssecretaris liet eerder weten dat de functie van het BIT blijft bestaan. Een belangrijk discussiepunt blijft de onafhankelijkheid van het BIT. Zowel de toezichtsraad van het BIT, experts, Tweede Kamerleden en oud-hoofd BIT Cokky Hilhorst maken zich daar zorgen over en vinden dat het bureau weg moet bij ministerie van Binnenlandse Zaken waar het nu onder hangt. De vacaturetekst zegt niets over een andere plek van het BIT.

Dat het bureau nu onder BZK hangt, is gebeurd tegen het advies in van de commissie Elias. “Ik pleit ervoor om het onder te brengen bij Algemene Zaken – dat hebben we destijds ook geadviseerd. Als Rutte zich daartegen blijft verzetten - omdat hij geen nare dingen op zijn bordje wil maar alleen dingen die glanzen - dan maar als ZBO of bij Financiën. Maar het moet weg bij BiZa”, zei voorzitter Ton Elias nog onlangs daarover in een vraaggesprek met AG Connect.

Het BIT werkt nauw samen met de CIO Rijk. Lourens Visser start per 1 september als CIO Rijk. Hij is de opvolger van Hans Wanders die vorig jaar de post verliet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in