Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris Knops: 'Functie BIT blijft nodig'

Het Bureau ICT-Toetsing moet als functie blijven. Daarover is staatssecretaris Raymond Knops duidelijk tijdens het Algemeen Overleg Digitale Overheid dat momenteel plaatsvindt. Over de borging van onafhankelijkheid van het BIT lijkt Knops zich geen zorgen te maken. Hij verwijst naar een beleidsdoorlichting later dit jaar als het gaat om de plek waar het BIT zou moeten worden opgehangen.
Raymond Knops, Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
© Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrel

Politicus Kees Verhoeven van D66 is blij met de uitspraak van Knops, laat hij op Twitter weten. Verhoeven noemde in zijn betoog het afschaffen van het BIT de wereld op zijn kop. Ook de andere aanwezige politici pleitten in hun betogen voor het behouden van het BIT.

Daarmee is in elk geval een pijnpunt van tafel. Lange tijd was niet duidelijk of het ministerie van Binnenlandse Zaken het bureau wil behouden. Knops: “Ik heb nooit uitgestraald dat ik van het BIT af wil. Zolang de ICT bij de overheid niet op orde is, hoeft niemand zich zorgen te maken over het verdwijnen van het BIT als functie.”

Onafhankelijkheid

Knops zegt het belang van een onafhankelijk dienst in te zien en vindt die onafhankelijkheid ook het hoogste goed. Hij laat het woord onafhankelijk regelmatig vallen in zijn betoog over het Bureau ICT-Toetsing. Volgens hem is die onafhankelijk ook nooit in het geding geweest en daarvoor verwijst hij ook naar het rapport van Andersson Elffers Felix, waarin staat dat er geen aanleiding is om de positionering van het BIT binnen het ministerie van BZK aan te passen.

Toch blijft de borging van een onafhankelijk bureau als pijnpunt op tafel liggen. Gisteren werd bekend dat lid van de BIT-toezichtraad Gerko Baarslag opstapt, omdat hij zich zorgen maakt over de borging van de kwaliteit en onafhankelijkheid van het BIT.

Waar het bureau zich bevindt binnen de Rijksoverheid is daarvoor een belangrijke voorwaarde, vinden betrokkenen. Vertrokken Hoofd BIT Cokky Hilhorst publiceerde daar vandaag nog over op haar LinkedIN-profiel: “Om toezicht op IT-investeringen bij het Rijk voor langere termijn goed in te richten is onafhankelijke positionering ervan cruciaal. Bijvoorbeeld als ZBO.” Ook Ton Elias die onderzoek deed naar mislukte IT-projecten van de overheid, vindt dat het BIT bij BZK weg moet. “Ik pleit ervoor om het onder te brengen bij Algemene Zaken – dat hebben we destijds ook geadviseerd. Als Rutte zich daartegen blijft verzetten dan maar als ZBO of bij Financiën.”

Positionering BIT

En over de positionering van het bureau heeft Knops zich nog niet uitgesproken. Daarvoor verwijst hij naar de beleidsdoorlichting van het BIT die voor het einde van dit jaar gereed moet zijn. “Waar het BIT zou moeten hangen, is een discussie voor later dit jaar”, aldus de staatssecretaris. Knops betrekt in die doorlichting ook de motie van Jan Middendorp over een Rijksinspectie Digitalisering, waardoor het lijkt dat Knops de functies van beiden diensten hetzelfde ziet. Iets dat door Middendorp wordt tegengesproken.

Volgens de staatssecretaris wordt door Binnenlandse Zaken gewerkt aan de opvolging van Hilhorst. “Die positie moet zo snel mogelijk worden ingevuld.” Zelf spreekt hij binnen nu en twee weken met de twee overgebleven leden van de Toezichtraad. Knops zegt te kunnen garanderen dat het werk van het BIT nu niet in het geding is, ondanks de leegloop op het toch al kleine bureau. “Het zou wel kunnen dat door het capaciteitsprobleem toetsingen later komen dan gepland.” Of het bureau een grotere capaciteit nodig heeft, daarvoor verwijst Knops ook naar de beleidsdoorlichting.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in