Management

Governance
Tweede Kamer

Tweede Kamer wil prijsmanipulatie eHerkenning voorkomen

Amandement voor betaalbare inlogmiddelen

© CC BY-SA 2.0,  risastla
20 februari 2020

Amandement voor betaalbare inlogmiddelen

Het Wetsvoorstel digitale overheid is door de Tweede Kamer aangenomen. Een belangrijk deel ervan gaat over betrouwbaar inloggen bij de overheid. De VVD en het CDA zagen een amandement voor het betaalbaar houden van (inlog)middelen zoals eHerkenning goedgekeurd worden. Daarmee kan onder meer prijsmanipulatie worden voorkomen.

De Wet digitale overheid regelt de digitalisering van de Nederlandse overheid. Een belangrijk deel ervan gaat over betrouwbaar inloggen bij de overheid. Ook zijn er regels opgenomen over informatieveiligheid, privacy en open standaarden. Nu de Tweede Kamer akkoord is, moet alleen de Eerste Kamer zich nog buigen over het voorstel.

eHerkenning

Onder meer het verplicht gebruik van het inlogmiddel eHerkenning valt onder de wet. Ondernemers kunnen met eHerkenning toegang krijgen tot onder meer de Rijksoverheid, gemeenten, provincies en andere organisaties. Voor het gebruik van eHerkenning moet worden betaald.  

In de Tweede Kamer is veel kritiek geweest op eHerkenning. Onder meer Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg de minister in december of er wel wettelijke grondslag is voor de verplichting van het inlogmiddel, omdat de achterliggende wet nog niet was goedgekeurd door de Tweede Kamer. Dat is inmiddels dus gebeurd.

Betaalbaar houden

Bij het wetsvoorstel digitale overheid werden door diverse partijen amendementen ingediend die inmiddels zijn goedgekeurd. De VVD en het CDA kwamen gezamenlijk met een amandement om leveranciers van middelen eisen op te leggen voor leveringsplicht en te hanteren tarieven, waardoor het mogelijk wordt om tariefregels te stellen voor bedrijfs- en organisatiemiddelen. 

Veel ondernemers maakten hun onvrede kenbaar over de kosten van het verplichte inlogmiddel eHerkenning. Met de regels in het amendement kan de overheid mogelijk ingrijpen als de kosten de pan uit rijzen. "Dit kan nodig zijn om de middelen betaalbaar te houden, maar ook om binnen het stelsel te kunnen ingrijpen wanneer er bijvoorbeeld aan prijsmanipulatie wordt gedaan door aanbieders", schrijven Kamerleden Jan Middendorp en Harry van der Molen.  

Onafhankelijk toezicht

Het CDA stelde ook voor dat er toezicht wordt gehouden op de private partijen die de inlogmiddelen leveren door onafhankelijke organisaties en niet door de minister van Binnenlandse Zaken zelf. “Het is vanuit het oogpunt van een scheiding van verantwoordelijkheden wenselijk om het toezicht op de identificatiemiddelen voor burgers niet bij de verantwoordelijke Minister onder te brengen maar bij een onafhankelijke derde.”

De VVD bracht een amendement in waarmee voor elke burger met een burgerservicenummer (BSN) in de wet een unieke online identiteit wordt gecreëerd: een digitale voorziening die per burger gegevens bevat. Zo wordt het mogelijk voor burgers om hun gegevens in te zien.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Karel de snoo 02 maart 2020 19:48

Inderdaad vind ik ook dat het overdreven is om 60 euro per jaar ( elk jaar ) uit te moeten geven voor aangifte
van loonheffing bij uitkering vanuit stamrecht BV.
Absurd dat dit niet met Digd geregeld kan worden, en dat de regering hiermee acc gaat

Anoniem 22 februari 2020 21:11

Belachelijk, dat ik nu extra moet betalen om aan mijn belastingplicht te voldoen. Ik maak geen gebruik van accountant of speciale software want ik heb slechts een kleinschalige stamrecht bv met een bescheiden rendement. Daarvan moet dus een relatief grote hap naar de leverancier van eherkenning. Verder is er nog de moeite om me hierin te verdiepen en met een leverancier van eherkenning in zee te moeten gaan. Er zijn geen voordelen, privacy is hier niet in het geding want mijn bv heeft alleen een dga en hoeft geen gegevens van werknemers door te sturen. Contact met de overheid via eherkenning is puur om te voldoen aan belastingplicht, niet voor af te nemen diensten van de overheid. Ronduit grote onzin deze verplichting!!!

Kees Noorlander 20 februari 2020 15:21

Blijft onbegrijpelijk dat dit soort identificatie aan het bedrijfsleven wordt uitbesteed, dat daarop winst mag maken.
De overheid zou zelf moeten zorgdragen voor een betrouwbaar inlogsysteem, zonder bedrijven inzicht kunnen hebben in onze data.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.