Beheer

Governance
aangifte

Veel onbegrip bij ondernemers rond eHerkenning

Ondernemers kritisch over kosten verplichte indentificatie bij onder meer belastingaangifte.

© Unsplash Matt Wildbore
11 februari 2020

Ondernemers kritisch over kosten verplichte indentificatie bij onder meer belastingaangifte.

Twee derde van de ondernemers vindt het een goed plan dat de overheid zorgt voor een betere privacybescherming en betrouwbare inlog. Maar ze zijn het niet eens met de kosten die daar het gevolg van zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Blauw (pdf) in opdracht van de Belastingdienst dat gisteren naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is de tweede keer dat het onderzoek is uitgevoerd; vorig jaar is een nulmeting gedaan. eHerkenning is met ingang van 1 januari 2020 het verplichte identificatiemiddel voor ondernemers met meer dan een werknemer als zij aangifte moeten doen voor loon- en vennootschapsbelasting en voor omzet- en inkomstenbelasting.

Sinds begin 2019 heeft de Belastingdienst een nieuw portaal ingericht voor ondernemers, Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z). Inloggen kan niet meer met gebruikersnaam en wachtwoord maar alleen nog met DigiD voor eenmanszaken of met een 'eHerkenningsmiddel' voor het merendeel van de bedrijven. Ondernemers kunnen de aangifte ook uitbesteden aan financieel dienstverleners. dan is eHerkenning voor hen zelf niet nodig.

Het afgelopen jaar was het gebruik van eHerkenning nog niet verplicht. Wel heeft de overheid geprobeerd met campagnes de urgentie van eHerkenning duidelijk te maken met onder meer de slogan ‘straks onmisbaar, nu verkrijgbaar' en met directe benadering van de doelgroepen.

Communicatie had te weinig effect

Het blijkt dat die campagne onvoldoende effect heeft gehad. Zo'n 40 procent van de ondernemers die eHerkenning verplicht moeten gebruiken bleek in januari daarvan nog niet op de hoogte. Ook wordt er nog weinig gebruik gemaakt van eHerkenning. Slecht 19 procent gebruikt het en 13 procent zegt wel een eherkenningsmiddel te hebben aangeschaft maar het nog niet of niet vaak te hebben gebruikt.

Degenen die het gebruikt hebben zijn wel tevreden over de werking van het inlogmiddel, maar zijn kritisch over de kosten die er mee gepaard gaan. Voor het gebruik zijn de ondernemers enkele tientallen euro's per jaar kwijt. Ten opzichte van de 0-meting is er weinig veranderd ten aanzien van de beleefde meerwaarde van eHerkenning ten opzichte van andere inlogmethoden. De onderzoekers van Blauw adviseren de overheid de communicatie rond eHerkenning te verbeteren zodat veel duidelijker wordt welke ondernemers verplicht zijn eHerkenning te gebruiken en de meerwaarde van het inlogmiddel voor de specifieke doelgroepen uit te leggen.

Naast de onbekendheid kampt het ministerie van Financiën ook met het feit dat zo'n 60.000 organisaties geen eHerkenningsmiddel kunnen aanschaffen omdat zij geen KvK-inschrijving hebben. Het gaat bijvoorbeeld om kerken, ambassades en buitenlandse bedrijven met activiteiten in Nederland zonder vestiging in Nederland.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
2
Reacties
mark11 13 februari 2020 17:38

Nederland gaat geheel naar de klote!
(tijd voor een andere regering zonder lachebek rutte, effe geen active herinnering aan)
de afhandeling Groningers gaswinning problemen, ook waardeloos gedaan
de afschaffing dividendbelasting
de toeslag affaire
de stikstof stikstof crisis (was allang bekend, maar ja kost geld doen we net of we niets weten)
de belasting op mijn spaargeld (kan vvder ...mooi toch z'n reiskosten krijgen, en zijn extra salaris, wat net zoveel is als een gem burger verdiend!)
oja Ceta gezellig hormoonvlees en dieronvriendelijke omstandigheden en clams als we ergens mee stoppen wat een multinational zelfs uit Amerika niet bevalt (geld wint altijd dat blijkt maar weer, de gewone burger is altijd de lul)
en misschien betalen voor je spaargeld (dank aan de ECB waardeloze .......mensen, verp. stallen geld banken)
en nu dus blijkbaar ook betalen om te kunnen betalen.....
net als je bv bij de jumbo ah plus of andere, eerst moet betalen voordat je naar binnen mag om je boodschappen te doen!!
wat een Land waar we in leven....
JaJa het kan echt veel slechter, maar dat is vind ik geen reden je burgers maar te schofferen

tijd voor verandering hoop ik!!!!!

Voorhof 12 februari 2020 16:34

Een lachende minister die het probleem voor of in de zomer denkt op te lossen.
De overheid is steeds bezig om nieuwe ideeen uit te voeren, zoals het geld uit de portemonnee te kloppen van
de (kleine) onderneming. Dit soort overheidsdiensten moeten gratis zijn, want de ondernemer moet wel verplicht
aangifte doen voor loonheffing, omzet belasting en moet er ook nog voor betalen. Foute boel; afschaffing
deze maatregel en gewoon weer de oude manier herstellen en aan de ondernemers die al betaald hebben
TERUGBETALEN !!! en wel binnen 4 weken vanaf heden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.