Management

Governance
Raymond Knops

Minister wil eHerkenning-chaos voor de zomer oplossen

Loonbelasting voor ondernemers zonder eHerkenning uitgesteld

Raymond Knops © Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Arenda Oomen
31 januari 2020

Loonbelasting voor ondernemers zonder eHerkenning uitgesteld

Minister van Binnenlandse Zaken Raymond Knops hoopt komende zomer een oplossing te hebben voor de 60.000 organisaties die sinds 1 januari geen zaken meer kunnen doen met de overheid, omdat ze niet over het inlogmiddel eHerkenning beschikken. Onder meer buitenlandse bedrijven met activiteiten in Nederland zijn in de knel geraakt.

De problemen voor de 60.000 organisaties zijn ontstaan omdat ze niet over de benodigde KvK-inschrijving beschikken. Dat geldt voor bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven die activiteiten in Nederland hebben, maar zonder Nederlandse vestiging werken. Ook Hoge Colleges van Staat en Dienst Koninklijk Huis, ambassades en fiscale eenheden hebben geen KvK-nummer.

Daarnaast hebben kerken een probleem, omdat die volgens de minister ‘’een principieel bezwaar’’ hebben tegen een Kvk-inschrijving. Tegenover AG Connect liet het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken eerder weten dat een inschrijving namens de kerk bij de KVK in strijd is met privacywetgeving. De minister hoopt komende zomer een oplossing aan te kunnen bieden, zo meldt hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Komende zomer oplossing

“Digitalisering mag er vanzelfsprekend niet toe leiden dat organisaties hun zaken met de overheid niet meer kunnen doen. Daarom wordt samen met de Belastingdienst, Kamer van Koophandel, ministerie van Economische Zaken en Klimaat en met de leveranciers van eHerkenning voor deze organisaties een aanpak uitgewerkt die ik u voor de zomer aanbied”, aldus Knops.

Knops schrijft ook dat hij samen met het ministerie van Financiën  een mogelijke oplossing onderzoekt kleine bedrijven tegemoet te komen, omdat er zorgen bestaan over de kosten van eHerkenning. Digid, waarmee ondernemers voorheen konden inloggen, was gratis. eHerkenning kost enkele tientallen euro’s per jaar, afhankelijk van de leverancier. De minister gaat ook in gesprek met de leveranciers over manieren hoe zij de prijs structureel naar beneden kunnen brengen.

Uitstel

Ondernemers die aangifteplichtig zijn voor loonheffingen krijgen uitstel. Het geldt onder meer voor ondernemers die eHerkenning moeten aanschaffen of voortaan een marktsoftware inzetten om aangifte te doen.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
peter85 03 februari 2020 15:19

in reactie op bovenstaande aanvulling mbt kerken, kerken hebben principieel bezwaar tegen het inschrijven dit staat los van mogen en kunnen.

Ap 03 februari 2020 13:40

>> De klacht van ondernemers over de kosten van een eHerkenningsmiddel is niet een van de grootste issues

Ik heb een stamrecht BV en doe zelf aangifte loonheffing. Voor e-herkenning moet ik ineens een kleine 200 euro aftikken (voor 3 jaar) anders kan ik geen aangifte meer doen. Dit was altijd gratis. Waarom nu opeens een hoop moeite, gezeur en ook - opeens - kosten? Omdat de belastingdienst niet capabel genoeg is om zelf een veilige manier van inloggen te bedenken (of niet aansprakelijk wil zijn bij eventuele problemen?) De tekortkoming wordt weer eens afgewenteld op de klant, zoals men gewoon is te doen. Terwijl de beide kamers nog akkoord moeten gaan, wordt e.e.a. al verplicht gesteld. Het zoveelste fiasco van een volledig falende dienst. Leuker kunnen ze het niet maken, maar ook het makkelijker maken lukt ze niet meer. De lol is er inmiddels helemaal af.

Johan van den Bosch 03 februari 2020 11:38

Het bericht bevat een aantal onvolledigheden, mogelijk een gevolg van wegvallende nuances.
Kerken mogen en kunnen zich wel degelijk inschrijven in de KvK. De Europese privacy wet verbied dit op geen enkele manier. Er is wel ander regelgeving die het inschrijven van de bestuurders van Kerken verbied. Die regelgeving is een gevolg van ons Nederlandse WOII trauma. Indertijd bevatte de persoonsregistratie bij gemeenten ook het lidmaatschap van een religie, dus of je RK, protestants of Joods was. De kerk kan wel degelijk worden ingeschreven maar niet de bestuurders. Voor het verstrekken van een eHerkenningsmiddel is dat problematisch want de leverancier van het middel kan niet in de KvK controleren of de betreffende aanvrager inderdaad de rechtmatige vertegenwoordiger is. Hiervoor zijn door eHerkenning workarounds bedacht, maar primair is dit issue is een politiek, maatschappelijk issue.
De klacht van ondernemers over de kosten van een eHerkenningsmiddel is niet een van de grootste issues. Dat zijn bedrijfskosten, gaan dus af van de 'winst voor belasting' en komen dus ten laste van de gemeenschap. Wel kan je je voorstellen het in de toekomst mogelijk zou moeten zijn om aan een persoonlijk inlogmiddel een bedrijfsmachtiging te koppelen zodat een kleine zelfstandige ondernemer niet twee middelen hoeft te hebben.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.