Overslaan en naar de inhoud gaan

Topman Google: nog geen zoekmachine in China

Google heeft momenteel geen plannen voor de lancering van een zoekmachine in China. Dat zei Google-topman Sundar Pichai op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
Google-CEO Sundar Pichai
© Google
Google

Pichai sloot overigens niet uit dat er in de toekomst wel een zoekmachine in China gelanceerd kan worden. Volgens hem is toegang tot informatie een belangrijk mensenrecht en moet Google zich sterk inspannen om wereldwijd informatie te leveren.

Google is sinds 2010 in China geblokkeerd. Er zijn zorgen bij beleidsmakers en ook veel werknemers van het bedrijf dat als Google probeert terug te keren naar China het dan akkoord zal gaan met de strenge regels rond censuur en toezicht op internet in het land.

Dragonfly

Het project wat Google eerder in het leven riep om een aparte Chinese zoekmachine te starten die aan de strenge Chinese eisen voldoet, Project Dragonfly, lijkt met de uitspraak van Sundar Pichai dus voorlopig van de baan.

Het project stuitte sinds de geruchten erover de ronde deden op interne weerstand bij Google. Een kleine groep Google-werknemers schaarde zich met een open brief bij Amnesty International in openlijk verzet tegen Dragonfly. De gevoelens bij deze werknemers liepen soms hoog op, mede door het feit dat de Amerikaanse internetgigant acht jaar terug juist China heeft verlaten in protest tegen censuur. Ook werd die exit uit China toen al snel opgevolgd door een geavanceerde en diepgaande hack bij Google, waar China van is beschuldigd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in