Overslaan en naar de inhoud gaan

'Start Google in China nog ver weg'

De start van een speciale Google-zoekmachine in China die voldoet aan de eisen van Chinese autoriteiten is nog ver weg. Dat zei Google-topman Sundar Pichai tijdens een besloten bijeenkomst met personeel van het Amerikaanse techbedrijf, aldus Amerikaanse media.

Volgens Pichai heeft het bedrijf alleen zijn interesse kenbaar gemaakt in het mogelijk weer betreden van de Chinese markt. Volgens hem bevindt het project dat de naam Dragonfly heeft zich nog in een vroeg stadium. Ook is er nog geen beslissing genomen of Google daadwerkelijk zal terugkeren op de Chinese markt, die het in 2010 verliet.

Niet blij

Personeel van Google is niet blij met de plannen van het bedrijf om met een aangepaste gecensureerde zoekmachine weer op de Chinese markt actief te worden. Het bedrijf zou met een dergelijke censuur de eigen gedragscodes schenden. Behalve de eigen werknemers zijn ook mensenrechtenactivisten niet te spreken over het project.

Met een aangepaste zoekmachine, waarbij sommige websites of zoektermen kunnen worden geblokkeerd, hoopt Google toestemming te krijgen van Chinese autoriteiten. Het plan, genaamd Dragonfly, vereist volgens het personeel meer transparantie, overzicht en verantwoording. Honderden werknemers van Google-moeder Alphabet zouden daarover inmiddels een petitie hebben ondertekend.

Eerder wisten werknemers van Google te voorkomen dat het bedrijf een opdracht uitvoerde voor het Amerikaanse leger. Die wilde dat de techneuten drones op basis van kunstmatige intelligentie verder zouden ontwikkelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in