Overslaan en naar de inhoud gaan

China: Google breekt belofte

Dit zeiden de autoriteiten in Peking vandaag (plaatselijke tijd) in een reactie op het besluit van Google om zijn internetzoekmachine in China naar Hongkong te verplaatsen. Daarmee kan het naar eigen zeggen stoppen met het censureren van de resultaten van de zoekmachine.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Google liet twee maanden geleden al weten een vertrek uit China te overwegen. De internetgigant stelde toen dat Chinese mensenrechtenactivisten het slachtoffer waren geworden van aanvallen van hackers op hun Gmail-adressen. Het vermoeden bestond dat de aanvallen vanuit China waren georganiseerd.

De afgelopen weken werd steeds meer duidelijk dat Google actie zou ondernemen, maar de onderneming toverde maandag met de verplaatsing van de zoekmachine toch een konijn uit de hoed. Google verklaarde dat het aanbieden van zoekresultaten aan Chinese internetgebruikers vanuit Hongkong "volledig legaal'' is.

Volgens Google kon er met de Chinese autoriteiten niet worden onderhandeld over de censuur die het bedrijf moest toepassen op de zoekresultaten. De onderneming is met onmiddellijke ingang gestopt met de zelfcensuur.

Het verkeer naar google.cn wordt nu geleid naar google.com.hk. Als een voormalige kolonie van Groot-Brittannië geniet Hong Kong meer vrijheden dan andere delen van China. Het internet wordt er bijvoorbeeld niet gecensureerd.

Human Rights Watch reageerde verheugd. De mensenrechtenorganisatie sprak van "een krachtige stap'' die de vrijheid van expressie en informatie steunt.

Google vertrekt niet geheel uit China. Een verkoopteam blijft actief om advertenties te werven voor Chinese gebruikers in andere landen. Ook houdt het bedrijf in China zijn onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. Google zei zich ervan bewust te zijn dat de Chinese overheid op elk moment de toegang tot zijn sites kan blokkeren. De onderneming zal elke vorm van censuur die de Chinese autoriteiten er op toepassen naar buiten brengen.

China vertegenwoordigt maar een kleine inkomstenbron voor Google, maar de markt biedt enorm veel potentie. Sinds januari 2006 is de onderneming er actief met een zoekmachine. In marktaandeel legde ze het tot dusver af tegen de lokale zoekmachine Baidu.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in